Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň vzrástol

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA minulý týždeň prekvapujúco vzrástol na najvyššiu úroveň za vyše deväť mesiacov, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že klesne. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.
Podľa údajov ministerstva práce USA sa počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni do 28. februára po úprave o sezónne vplyvy zvýšil o 7000 na 320.000 z 313.000 v predchádzajúcom týždni (do 21. februára). Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters pritom odhadovali, že ich počet klesne na 295.000 žiadostí.
Dôvodom horších výsledkov môže byť podľa odborníkov nepriaznivé počasie. Objavili sa viaceré náznaky, že husté sneženie a snehové búrky spôsobili prerušenie výroby, a to mohlo mať za následok dočasné prepúšťanie, a tým pádom aj nárast nových žiadateľov o podporu. Takže prekvapujúce zvýšenie nových žiadostí o podporu môže byť iba dočasný jav. Podľa predbežných odhadov, ktoré americké médiá zverejnili v stredu 4. marca, vytvorili súkromné firmy v USA vo februári 235.000 pracovných miest. To poukazuje na zotavovanie trhu práce, a nie zhoršovanie situácie. Experti predpovedajú, že miera nezamestnanosti v Spojených štátoch minulý mesiac klesla na 5,6 %.
„Žiadosti môžu byť nestále,“ potvrdil Joseph LaVorgna, hlavný analytik americkej divízie cenných papierov nemeckej Deutsche Bank. Domnieva sa, že februárové údaje z trhu práce budú priaznivé.
Štvortýždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, pretože nepodlieha takým výkyvom ako týždňové údaje, sa totiž pohybuje blízko alebo pod úrovňou 300.000 už od septembra minulého roka. To je známkou zdravej ekonomiky a zdravého pracovného trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy