Globálne ceny potravín sa opäť znížili

Index cien potravín, ktorý zostavuje Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo, vo februári oproti januáru klesol o 1,8 bodu na 179,4 bodu

Globálne ceny potravín vo februári klesli o 1 % a dostali sa na najnižšiu úroveň za 4,5 roka. Informovala o tom vo štvrtok Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Index cien potravín, ktorý FAO zostavuje na základe mesačných cenových zmien koša obilnín, olejnín, mliečnych produktov, mäsa a cukru, vo februári oproti januáru klesol o 1,8 bodu na 179,4 bodu.

Vysoká globálna produkcia, nízke ceny ropy a obmedzený dopyt zo strany veľkých konzumentov, vrátane Číny, pomohli zastaviť rast cien v uplynulom roku a index, ktorý zostavuje FAO, klesá už od apríla 2014. Odhaduje sa, že zásoby obilnín v závere sezóny 2014-15 dosiahnu úroveň 630,5 mil. ton, čiže sa dostanú najvyššie za 15 rokov.

Obilniny vo februári oproti predošlému mesiacu zlacneli o 3,2 %. Ceny mäsa sa medzimesačne znížili o 1,4 % a cukor oproti januári zlacnel o 4,9 %. Zdraženie palmového oleja však smerom nahor posunulo ceny rastlinných olejov, a to o 0,4 %. Najvýraznejšie sa zvýšili ceny mliečnych výrobkov. Vo februári stúpli o 4,6 %, pričom to bol ich prvý rast za posledný rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy