Sadzby v Poľsku by sa nemali meniť do konca roku 2016

Podľa predpokladov poľského ministra financií Mateusza Szczureka by úrokové sadzby v Poľsku mohli ostať rekordne nízke do konca roku 2016

Úrokové sadzby v Poľsku by mali zostať na rekordne nízkej úrovni do konca roku 2016. Predpokladá to poľský minister financií Mateusz Szczurek. „Uvidíme, aký dopad bude mať kvantitatívne uvoľňovanie v EÚ a ako dlho sa udrží deflácia. V našich rozpočtových odhadoch však predpokladáme, že sadzby ostanú nezmenené do konca roku 2016,“ povedal Szczurek.

Zároveň vyjadril spokojnosť s tým, že poľská centrálna banka v stredu znížila úrokové sadzby o 50 bázických bodov na 1,5 %. Týmto krokom chce banka obmedziť defláciu a zabrániť nadmernému rastu tamojšej meny. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávali pokles iba o 25 bázických bodov. Banka tiež znížila lombardnú sadzbu o 50 bázických bodov na 2,5 % a depozitnú sadzbu na 0,5 %.

Poľské spotrebiteľské ceny v januári klesli medziročne o 1,3 %, a to najmä pre prudké oslabenie svetových cien ropy. Centrálna banka pritom považuje za optimálne, aby ceny rástli priemerným medziročným tempom 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy