Finanční riaditelia čakajú optimistický vývoj ekonomiky SR

Slovenské firmy sa chcú v tomto roku zamerať najmä na zvyšovanie tržieb na existujúcich a nových trhoch

Finanční riaditelia predpokladajú, že slovenská ekonomika by mala tento rok rásť rýchlejšie ako vlani. Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti Deloitte medzi finančnými riaditeľmi v strednej Európe. Medziročný nárast hrubého domáceho produktu o 1,5 % až 3 % predpovedá takmer 70 % z nich. Oproti prieskumu spred roka to predstavuje nárast o 24 percentuálnych bodov.

Finanční riaditelia vnímajú celkom optimisticky aj situáciu v oblasti zamestnanosti. Takmer polovica respondentov očakáva v tomto roku pokles nezamestnanosti. Vlani boli očakávania podľa Deloitte oveľa negatívnejšie. Tretina opýtaných neočakáva zmenu v nezamestnanosti a mierny nárast predpokladá 22 % opýtaných, kým v roku 2014 to bolo 39 %. Polovica respondentov očakáva aj tento rok nedostatok talentovaných a kvalifikovaných pracovných síl na trhu, hlavne na seniorských pozíciách.

„Pozitívne sú aj finančné vyhliadky samotných spoločností. Až 47 % oslovených finančných riaditeľov je na najbližších šesť mesiacov optimistických, negatívne sa vyjadrila len štvrtina z nich,“ uviedol riaditeľ oddelenia consultingu spoločnosti Deloitte na Slovensku Peter Horovčák. Mnohí finanční riaditelia pritom podľa neho volia opatrný a rozumný prístup pre turbulentný vývoj v mnohých ekonomických, geopolitických a politických otázkach.

Slovenské firmy sa chcú v najbližších 12 mesiacoch zamerať najmä na zvyšovanie tržieb na existujúcich trhoch. „Až 61 % finančných riaditeľov priradilo najvyššiu alebo druhú najvyššiu prioritu práve tejto oblasti. Na druhom mieste je znižovanie priamych nákladov a tretia priečka patrí zvyšovaniu tržieb na nových trhoch,“ skonštatoval Horovčák. „Aj keď naši finanční riaditelia výrazne uprednostňujú rast tržieb, iba 21 % z nich sa chce zamerať na nové investície. Z dlhodobého hľadiska by však práve tie mali slúžiť ako hlavná hnacia sila pre rast tržieb,“ dodal.

V oblasti podnikových transakcií očakáva 48 % finančných riaditeľov mierne zvýšenie alebo nezmenený počet fúzií a akvizícií na trhu v porovnaní s minulým rokom. Viac ako 50 % finančných riaditeľov je optimistickejších, pokiaľ ide o schopnosť splácať dlhy spoločnosti. Už tradične sa pritom spoliehajú najmä na bankové úvery ako zdroj financovania.

Prieskum spoločnosti Deloitte sa uskutočnil medzi finančnými riaditeľmi z krajín strednej Európy. Bolo to Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Česká republika, Chorvátsko, Kosovo, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Srbsko. Prieskumu sa zúčastnilo 560 respondentov z rôznych priemyselných oblastí.

Súvisiace články

Aktuálne správy