V Česku skrachovala CK Duhové Alpincentrum, v tomto roku je prvá

Česko zaznamenalo prvý tohtoročný krach cestovnej kancelárie. Po takmer 20 rokoch existencie vyhlásila úpadok ostravská CK Duhové Alpincentrum, ktorá sa orientovala najmä na lyžiarske zájazdy do Rakúska a Talianska. Jej majiteľ Karel Matysík zdôvodnil bankrot svojimi zdravotnými problémami a malým dopytom. V zahraničí má cestovná kancelária 24 turistov a ďalší traja odchádzajú v sobotu 7. marca. Ich pobyty sú však uhradené, takže ich absolvujú celé. Informoval o tom server E15.cz.
Celkovo malo v sobotu a pondelok odísť na dovolenku 13 zákazníkov. Tí môžu svoje nároky uplatniť v Union poisťovni. Problémy ale čakajú 16 klientov, ktorí si v cestovnej kancelárii kúpili iba ubytovanie na leto. Tí nespadajú pod odškodnenie zo strany poisťovne, pretože si objednali iba jednu službu (ubytovanie), a nie celý zájazd. Ten podľa zákona musí tvoriť kombinácia aspoň dvoch služieb.
V minulom roku skrachovali v Česku štyri cestovné kancelárie. Ako prvá podala v máji návrh na insolvenciu pražská CK Conti, ktorá mala v zahraničí iba dvoch klientov, a to na Slovensku. Na trhu pôsobila 24 rokov. Naopak, iba rok fungovala brnianska kancelária Monmare travel. Ta vyhlásila úpadok v júli. V zahraničí mala 86 turistov, pobyty však údajne dokončili v riadnom termíne. V auguste potom skrachovala prostějovská Hellas – nejen Řecko, ktorá v Grécku nechala 120 klientov.
Špecifický bol bankrot brnianskej Lefkady Tour. Jej majiteľ a konateľ Alexandr Bartoň podal kvôli dlhom insolvenčný návrh minulý rok v marci, súd potom vyhlásil úpadok firmy v polovici mája. Cestovná kancelária pritom fakticky ukončila činnosť už v januári 2013, keď zatvorila svoju jedinú pobočku.

Súvisiace články

Aktuálne správy