Väčšina maďarských nákupných centier otvorí aj v nedeľu, zákon vraj dodržia

, TASR Foto: SITA

Väčšina maďarských nákupných centier bude otvorená počas nedieľ aj po 15. marci, kedy začne pre väčšie obchodné zariadenia platiť zákaz otvorenia v nedeľu. Agentúru MTI o tom dnes informovalo Združenie maďarských nákupných centier, ktoré tvrdí, že tieto centrá aj tak dodržia platnú právnu normu.

Združenie oznámilo, že určite budú otvorené všetky nákupné centrá, v ktorých sú kiná. V týchto dňoch však aj čoraz viac centier bez kín avizovalo, že otvoria aj v nedeľu, kedy budú zákazníkov očakávať tamojšie reštaurácie, kaviarne a obchody, pre ktoré zákaz otvorenia neplatí.

Z 22 budapeštianskych nákupných centier kiná nie sú iba v ôsmich, z nich štyri plánujú, že aj napriek tomu zostanú v nedeľu otvorené. Mimo hlavného mesta je 28 nákupných centier, z nich deväť je bez kina, pričom šesť v nedeľu nezatvorí.

Prevádzkovatelia nákupných centier podľa združenia namietajú, že chýbajú vykonávacie predpisy, ktoré by spresnili nejednoznačné nariadenia schváleného zákona.
Poslanci maďarského parlamentu vlani schválili zákon, na základe ktorého od 15. marca tohto roka platí zákaz zamestnávať v nedeľu v obchodnom sektore. Výnimkou sú obchody s rozlohou do 200 štvorcových metrov, v ktorých môžu ale pracovať iba majitelia, prípadne ich rodinní príslušníci.

Za návrh zákona o povinnom odpočinku v nedeľu z dielne menšej vládnej Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP) hlasovalo 119 poslancov, 40 bolo proti a 25 zákonodarcov sa zdržalo hlasovania.
Zákon obsahuje aj ďalšie výnimky. Otvorené môžu byť obchody, ktoré predávajú výhradne pekárenské a mliekarenské výrobky, novinové stánky a kvetinárstva v presne stanovených hodinách. Zákaz neplatí ani pre lekárne a obchody na čerpacích staniciach, železničných staniciach, letiskách a ďalších verejných zariadeniach. Obchody budú môcť byť v nedeľu otvorené v adventnom období a v jednu nedeľu roka podľa voľby daného obchodu.

Proti návrhu zákona sa už dávnejšie zdvihla vlna odporu najmä obchodných reťazcov, ktoré vidia v právnej norme potláčanie konkurencie, ale aj odborárov – zamestnancov, ktorí namietajú, že si takto nebudú môcť pracovníci v obchode privyrobiť na príplatkoch za nedeľu. Podľa kritikov v konečnom dôsledku zákon spôsobí aj stratu pracovných miest v tomto sektore.

Súvisiace články

Aktuálne správy