Hamé na Slovensku s tržbami 33 mil. eur

Celkové tržby skupiny Hamé dosiahli za minulý rok 5,55 mld. KČ.

Spoločnosti Hamé sa na Slovensku v uplynulom roku darilo, tržby za vlastné a importované výrobky dosiahli viac ako 33 mil. eur, čo predstavuje medziročný nárast o šesť percent. Informovala o tom spoločnosť. Hamé počas uplynulého roka posilnilo svoju pozíciu na Slovensku, keď kúpilo najväčšieho tuzemského výrobcu majonéz, tatárskych omáčok a dressingov, spoločnosť Doma, Prešov. Hodnotu transakcie nezverejnili.

Hamé konštatuje, že Slovensko je pre ňu druhý najdôležitejší trh. Na celkových tržbách skupiny, ktoré za vlaňajšok dosiahli 5,55 mld. CZK, sa podieľalo 16 percentami. Vyšší podiel, konkrétne 50 %, mala už len materská Česká republika.

Hamé však nerástlo len u nás, ale aj na ďalších kľúčových trhoch. Najvýraznejší medziročný rast tržieb zaznamenali v Rusku a to až o 16 %, nasledovalo Rumunsko s 15-percentným rastom, v Maďarsku si na tržbách polepšila o 11 percent. Spoločnosti sa darilo aj na českom trhu, kde jej obrat stúpol o štyri percentá. Tržby celej skupiny vzrástli oproti roku 2013 o osem percent.

Najväčší, až 45-percentný podiel na obrate Hamé mali mäsové výrobky. Oproti rovnakému obdobiu roka 2013 vzrástol tento segment o osem percent. Druhou najčastejšie predávanou komoditou od Hamé boli zelenina a výrobky z paradajok, ktoré mali 20-percentný podiel na tržbách. Nasledovali sladká produkcia a Baby food (14 %), import (11%) a chladené výrobky (10 %).

Generálny riaditeľ skupiny Hamé Martin Štrupl pripisuje tento pozitívny trend stratégii, ktorú pred pár rokmi zvolili. Okrem iného pripomína, že rozšírili produktové portfólio a pomocou niekoľkých akvizícií dobudovali sortiment a výrobnú a distribučnú základňu. „Očakávam, že rast Hamé bude pokračovať aj v roku 2015. Potenciál na to Hamé má, vďaka rastu na ďalších trhoch vrátane Ruska, dokážeme vykompenzovať aj problémy na niektorých trhoch, ako je napr. Ukrajina,“ uviedol Štrupl.

Hamé je stredoeurópskou potravinárskou firmou. Vo svojom portfóliu má 1 700 rôznych produktov, ktoré vyváža do približne 40 krajín sveta. Svoje produkty ponúka aj pod značkami Otma, Veselá pastierka, Znojmia, Hamánek, Hamé Life Style, Doma a Vasco de Gama.

(1 EUR = 27,453 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy