Dopyt po skladových plochách v SR prevyšuje ponuku, investori plánujú stavať

Trh priemyselných nehnuteľností v strednej Európe má za sebou rekordnú dekádu. Za posledných 10 rokov sa objem priestorov určených pre logistiku a priemysel zväčšil štvornásobne na 18 miliónov štvorcových metrov (m2). Lídrom regiónu je Poľsko, novú výstavbu však pripravuje aj Slovensko.
Ako dnes v Bratislave informovala poradenská spoločnosť Cushman & Wakefield, vedúcim trhom v strednej Európe je Poľsko. „Je to dané nielen ich ekonomikou, ale aj štátnou podporou trhu. Krajina prechádza rozvojom, vo veľkom sa tam stavajú cesty a diaľnice, prepájajú sa hlavné tepny, ale rozvíjajú sa aj nové centrá mimo hlavných miest,“ zdôvodnil konzultant spoločnosti Martin Hudák.
Poloha a schopnosť reagovať na západný trh urobili trhovú dvojku z Česka. Krajina však už dosahuje vysokú obsadenosť priestorov a pozemkov na perifériách hlavných miest. „Mestá už začínajú zakazovať ďalší rozvoj, nechcú ďalšie priemyselné haly a logistiku, pretože je to obrovský nápor na dopravu. Chcú vytláčať tieto logistické centrá a priemyselnú výrobu do menších miest, ktoré ešte nie sú tak rozvinuté,“ vysvetlil Hudák.
Konkurenciu pre Slovensko predstavuje Maďarsko, ktorého trh však spomaľujú snahy štátu o kontrolu celého rozvoja. Hudák upozornil, že v krajine minulý rok výrazne klesla neobsadenosť priestorov medziročne z 21 na 15 %. Za zdravú mieru je považovaná úroveň od 8 do 10 %.
Na Slovensku podľa spoločnosti prevládal mierny skepticizmus v novej výstavbe. Dnes už však nasleduje trendy západných krajín a približuje sa okolitým trhom, kde dochádza k ozdravovaniu ekonomiky, dopyt je vysoký a developéri sú tlačení do špekulatívnej výstavby. „Nemôžeme súperiť s prvými dvoma, ale môžeme súperiť s Maďarskom a hlavne Rumunskom, kde sa trh ešte len otvára,“ domnieva sa Hudák.
Najnižšia miera neobsadenosti priestorov v regióne strednej Európy od roku 2006, ktorá bola vlani 7,6 %, naznačuje podľa neho začiatok novej výstavby. „Nielen výstavba od klientov, ktorí majú presné požiadavky na priestory, ale aj špekulatívna, pretože dopyt presahuje to, čo je na trhu ponúkané. Z toho dôvodu pôjdu developéri do ďalšieho rozvoja,“ avizoval.
Neobsadenosť priemyselných plôch na Slovensku na úrovni 3,4 % je nízko pod zdravým priemerom. V roku 2014 bolo na trh dodaných len približne 20.000 m2 a dopyt prevyšuje ponuku. Na tento trend budú podľa Hudáka investori reagovať výstavbou aj bez vopred zazmluvnených nájomcov. Jej centrami majú byť nielen hlavné priemyselné lokality ako Senec, Žilina či Lozorno, ale aj iné miesta, napríklad Košice.
Z nájomcov má najväčší podiel na trhu maloobchod, ktorý zaberá až 64 % skladových priestorov. Nasleduje logistika s 22 %, naviazaná najmä na automobilový priemysel, ktorému sa dnes darí a firmy sa plánujú rozširovať. Na priemysel reaguje aj výroba, ktorá má na trhu 13-% podiel, zvyšok patrí veľkoobchodu. „Nemáme správy o tom, že by sa niekto chcel zmenšovať, to bude tiež podporovať vôľu developérov rásť,“ uzavrel Hudák.

Súvisiace články

Aktuálne správy