Zamestnanosť v Embracu je stabilizovaná, výroba bola vlani rekordná

Tržby firmy Embraco Slovakia, s. r. o., v Spišskej Novej Vsi vlani presiahli 222 miliónov eur. Spišský závod pritom vyrobil rekordných asi 4,8 milióna kusov výrobkov, teda takmer o 200.000 viac ako v roku 2013. Výsledky spoločnosti sú podľa jej výkonného riaditeľa Norberta Bratha o to významnejšie, že sa musí presadiť uprostred stále silnejšieho tlaku najmä ázijských výrobcov.
„Naším najnovším úspechom je komerčný kompresor novej generácie, ktorého vývoj patrí medzi najnádejnejšie projekty korporácie Embraco vzhľadom na budúcnosť. Ide o prvý projekt najvyššej kategórie, ktorý bude úplne riadený zo Slovenska, na čom majú veľkú zásluhu tunajší vývojári a lokálny slovenský manažment,“ zdôraznil Brath. Prvých päť modelov nového kompresora plánujú na Spiši vyrobiť a v spolupráci so zákazníkmi aj otestovať v roku 2018.
Ešte silnejšiu úlohu by malo slovenské oddelenie výskumu a vývoja zohrávať po avizovanej výstavbe technologického centra, ktorú vlani podporila daňovými úľavami vláda SR. Rozbehnúť by sa mala ešte pred letom a ukončenie sa predpokladá v priebehu budúceho roka.
„Tým, že nielen vyrábame, čo vymyslel niekto iný, ale aj prinášame vlastné nápady, posilňujeme stabilitu svojho závodu. Pretože nie je v záujem korporácie presúvať mimo Slovenska fabriku, kde je kvalitný výskum a zabehnutý inovačný proces. Navyše, veľká časť portfólia pre komerčné chladenie sa vyrába v rámci globálneho Embraca iba u nás,“ dodal Brath.
Minulý rok tak spoločnosť podľa neho posilnila svoje postavenie v rámci korporácie, ktorá je súčasťou skupiny Whirlpool. V tomto roku plánuje výrobca kompresorov vyprodukovať viac ako 4,8 milióna výrobkov. Ku koncu roka 2014 našlo u tohto najväčšieho zamestnávateľa na Spiši prácu 2116 kmeňových zamestnancov. Ich počet je dlhodobo stabilizovaný. Na mzdách a benefitoch vlani vyplatila firma 32 miliónov eur a spoločnosť podporila 95 organizácií v regióne sumou vyše 100.000 eur. Embraco plánuje v roku 2015 investovať do spišskonovoveského závodu 7,3 milióna eur, z toho takmer 50 % pôjde do výskumu a vývoja

Súvisiace články

Aktuálne správy