Nemecký súkromný sektor rástol 22. mesiac v rade

Zložený index nákupných manažérov v nemeckej ekonomike podľa finálnych údajov agentúry Markit vo februári posilnil na 53,8 bodu z januárových 53,5 bodu. Francúzsky súkromný sektor podľa osobitných údajov agentúry Markit zaznamenal vo februári najsilnejší rast za vyše tri roky. Zložený index PMI posilnil na 52,2 bodu z januárových 49,3 bodu.

Nemecký súkromný sektor vo februári zrýchlil rast. Zložený index nákupných manažérov (PMI) podľa finálnych údajov, ktoré zverejnila v stredu agentúra Markit, posilnil na 53,8 bodu z januárových 53,5 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, ukazovateľ zotrval 22. mesiac v rade. Index mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj službách, ktoré spolu tvoria viac ako dve tretiny výkonu najväčšej európskej ekonomiky.

Nemecká ekonomika rastie „dvojrýchlostným tempom“, keď odvetvie služieb napreduje rýchlejšie ako spracovateľský priemysel, uviedol ekonóm agentúry Markit Oliver Kolodseike. Na základe dostupných údajov však možno podľa neho očakávať, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) bude v prvom štvrťroku tohto roka výrazný. Vedlajší index pre nemecký sektor služieb posilnil na 54,7 bodu, keď sa zrýchlilo tempo nových objednávok a firmy zvyšovali počty zamestnancov 16. mesiac v rade.

Francúzsky súkromný sektor podľa osobitných údajov agentúry Markit zaznamenal vo februári najsilnejší rast za vyše tri roky. Zložený index PMI posilnil na 52,2 bodu z januárových 49,3 bodu a dostal sa tak najvyššie od augusta 2011. Index pre odvetvie služieb vďaka rastu nových objednávok a zlepšeniu očakávaní do budúcnosti posilnil na 53,4 bodu, čo bolo rovnako najviac od augusta 2011. Aktivita v spracovateľskom priemysle druhej najväčšej ekonomiky eurozóny však podľa údajov, ktoré zverejnila agentúra Markit ešte v pondelok, vo februári ďalej klesala.

Súvisiace články

Aktuálne správy