Americký Fed sa poučil z chýb, ktoré odhalila kríza v roku 2008

Šéfka americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenová dnes vyhlásila, že Federálny rezervný systém tvrdo pracuje na náprave chýb, ktoré odhalila finančná kríza v roku 2008. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Podľa slov Yellenovej Fed nemôže odstrániť možnosť budúcich kríz v bankovníctve, ale môže zariadiť, aby boli menej pravdepodobné a menej škodlivé – ak obmedzí nadmerne rizikové kroky a zabezpečí, že najväčšie banky v krajine budú lepšie pripravené na problémy v nepriaznivom období.
Yellenová uviedla, že Fed sa pred krízou príliš zameriaval na reguláciu jednotlivých firiem a nevenoval dostatočnú pozornosť zabezpečeniu stability celého finančného systému.
Šéfka americkej centrálnej banky vysvetlila, že Fed už zavádza zlepšenia – napríklad vyžaduje, aby si banky nechávali viac kapitálu ako ochranu pri stratách, a každoročne ich testuje, aby sa ukázalo, či dokážu prežiť vážny ekonomický pokles.
Guvernérka Fed-u to zdôraznila v prejave pred neziskovou organizáciou Občianska rozpočtová komisia v New Yorku.
V roku 2008 závažný ekonomický pokles vyústil do najhoršej recesie od 30. rokov minulého storočia. Táto finančnú kríza spôsobila „veľké utrpenie miliónom jednotlivcov a rodín“, povedala Yellenová.

Súvisiace články

Aktuálne správy