Rusko zvažuje pokračovanie zľavy na plyn pre Ukrajinu

Ruský minister energetiky Alexander Novak pripustil, že Moskva by mohla Kyjevu predávať plyn so zľavou aj v druhom kvartáli po skončení platnosti zimného kontraktu

Moskva by mohla Ukrajine na základe existujúceho kontraktu dodávať plyn so zľavou aj v druhom kvartáli. Uviedol to v utorok ruský minister energetiky Alexander Novak pre televíznu stanicu Rossija 24. Podľa zmluvy, ktorá je platná do konca tohto mesiaca, predáva Moskva Ukrajine plyn so zľavou 100 USD na tisíc metrov kubických. Dodávky v druhom kvartáli majú byť predmetom ďalších rozhovorov neskôr tento mesiac. Dohodli sa na tom v pondelok zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Európskej únie.

Na rokovaniach v Bruseli pod taktovkou viceprezidenta Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča získala Ukrajina záruku, že nebude platiť za dodávky na územia kontrolované proruskými separatistami. Európska komisia po rokovaniach uviedla, že ukrajinská štátna energetická firma Naftogaz si od ruského Gazpromu objedná a predplatí dostatočné množstvo plynu na pokrytie domácej spotreby na Ukrajine v marci. Zároveň bude naďalej garantovať plynulý tranzit plynu do EÚ. Gazprom bude dodávať do 114 mil. metrov kubických predplateného a objednaného plynu denne na spoločne dohodnuté miesta doručenia. Ruský minister energetiky Alexander Novak potvrdil, že o „letnom balíku“ dodávok plynu budú Moskva a Kyjev rokovať neskôr počas marca. Predmetom rozhovorov majú byť aj dodávky do separatistických regiónov Doneck a Luhansk.

(1 EUR = 1,1227 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy