Straty podpory na zelené zdroje putujú na súdy

Prevádzkovatelia zdrojov zelenej elektriny sú presvedčení, že na súdoch v súvislosti s odňatím štátnej podpory pre výrobcov, ktorí si nesplnili administratívne povinnosti, uspejú. Regulátor sa súdnych sporov neobáva.

Straty podpôr na zelenú elektrinu pre nesplnenie administratívnych podmienok vyplývajúcich z platnej legislatívy putujú na slovenské súdy. Podľa Slovenskej asociácie fotovoltického priemyslu (SAPI) už boli vydané prvé predbežné opatrenia. Ako pre portál vEnergetike.sk uviedol zástupca riaditeľky SAPI Pavel Šimon, v rôznom stave rozpracovanosti je v súčasnosti do sto žalôb. Podporu na tento rok pritom stratilo necelých 1 200 výrobcov zelenej elektriny prevádzkujúcich slnečné, bioplynové či malé vodné elektrárne.

Výrobcovia zelenej elektriny, ktorí sa na súdy v tejto kauze obrátili, používajú viacero argumentov. Častým argumentom je podľa Šimona duplicitné potvrditeľné doručenie oznámení, základom argumentácie je aj list ministrovi hospodárstva z konca minulého roka, na ktorý údajne prevádzkovatelia zelených zdrojov nedostali odpoveď. Minister hospodárstva Pavol Pavlis však prednedávnom uviedol, že žiadny list nedostal. Výrobcovia elektriny sú presvedčení, že na súdoch uspejú, podľa Šimona je však problémom čas. Niektorí výrobcovia sa totiž podľa neho nemusia úspešného konca ekonomicky dožiť. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o žiadnych súdnych sporoch zatiaľ nevie. Ak by prišli, neobáva sa ich, tvrdí hovorca úradu Miroslav Lupták.

Regulačný úrad odobral podporu 1 200 výrobcom elektriny z celkového počtu tri tisíc výrobcov pre nedodržanie zákonných povinností. Podľa novely zákona o podpore obnoviteľných zdrojov, ktorú parlament schválil v roku 2013, má na štátnu podporu nárok iba ten výrobca elektriny, ktorý do 15. apríla vráti doplatok, ktorý mu v predchádzajúcom roku neprináležal. Taktiež musí každý výrobca zelenej elektriny do 15. augusta oznámiť ÚRSO a distribučnej spoločnosti, pod ktorú spadá, že sa bude o podporu uchádzať aj v nasledujúcom kalendárnom roku vrátane predpokladaného množstva ním dodanej elektriny.

Súvisiace články

Aktuálne správy