Švajčiarska ekonomika v štvrtom kvartáli vzrástla o 0,6 %

Analytici odhadovali, že rast švajčiarskeho hrubého domáceho produktu (HDP) v štvrtom kvartáli bude na úrovni 0,3 %

Rast švajčiarskej ekonomiky sa v štvrtom kvartáli mierne spomalil. Hrubý domáci produkt (HDP) však posilnil viac, ako analytici očakávali. HDP Švajčiarska sa v období októbra až decembra zvýšil o 0,6 %. V treťom štvrťroku podľa revidovaných údajov posilnil o 0,7 %. Analytici oslovení agentúrou Reuters odhadovali, že rast v štvrtom kvartáli bude na úrovni 0,3 %.

„K rastu pozitívne prispeli výdavky na súkromnú aj verejnú spotrebu a tiež bilancia zahraničného obchodu s tovarmi,“ uviedol vo vyhlásení švajčiarsky Štátny sekretariát pre ekonomiku. Tieto údaje o raste HDP však pokrývajú obdobie tesne pred tým, ako švajčiarska centrálna banka 15. januára prekvapujúco rozhodla, že prestáva uplatňovať politiku v rámci, ktorej udržiavala kurz franku voči euru na úrovni 1,20 CHF/EUR.

„Vládne výdavky a výrazný rast exportu vysvetľujú stabilitu rastu v štvrtom kvartáli,“ uviedla Ipek Ozkardeskaya, analytička Swissquote Bank. Dodala však, že najviac sa čaká na výsledky ekonomiky za prvý štvrťrok, kedy centrálna banka prestala uplatňovať politiku maximálnej hodnoty franku.

Súvisiace články

Aktuálne správy