Zisk energetickej spoločnosti ČEZ sa vlani prepadol o tretinu

Českej energetickej skupine ČEZ sa v roku 2014 znížil čistý zisk o 36 % na necelých 23 miliárd Kč a tržby klesli o 8 % zhruba na 201 miliárd Kč. Podľa firmy sa pod to podpísali zníženie cien elektriny, mimoriadne teplá zima a pokles výroby v uhoľných zdrojoch. Informoval o tom server iDNES.cz.
Spoločnosť oznámila, že jej čistý zisk dosiahol za minulý rok 22,4 miliardy Kč (815,90 milióna eur) pri tržbách 200,7 miliardy Kč. Tržby sú v súlade s odhadmi analytikov, čistý zisk ale predpokladali vyšší.
Firma v tlačovej správe uviedla, že výsledok je aj napriek prepadu oproti predchádzajúcemu roku nad pôvodným očakávaním. Prispeli k tomu najmä dohoda o urovnaní sporov s Albánskom, ďalej úspory a vyrokovanie dohody so štátnymi spoločnosťami v Bulharsku a Rumunsku o úhrade či zápočte starých pohľadávok.
„Medziročný pokles ziskov odráža nižšie realizačné ceny elektriny, mimoriadne teplú a suchú zimu v roku 2014 a pokles objemu výroby v uhoľných zdrojoch,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti Barbora Půlpánová.
Na rok 2015 predpokladá firma väčší objem výroby, najmä v dôsledku modernizácie elektrární. V uhoľných elektrárňach výroba vzrastie podľa ČEZ zhruba o 18 % a z jadrových zdrojov sa produkcia zvýši o 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy