Jadrové veľmoci budúcnosti: Rusko a Čína

, BeyondBrics Foto: SITA

Jadrová rivalita medzi Východom a Západom je späť. Kríza na Ukrajine vyvoláva obavy z novej studenej vojny a zo sporov medzi mocnosťami vybavenými jadrovými zbraňami. Rivalita sa ale objavuje aj v novej oblasti, vo vývozoch civilných jadrových technológií. Tie sú čoraz významnejšie pre Rusko a v ostatnom čase aj pre Čínu. Obe krajiny si pritom vedú oveľa lepšie ako Západ, čo môže mať negatívny vplyv na celkové prostredie vo svete.

Dopyt po jadrovej energii opäť rastie. Podľa Bloomberg New Energy Finance by malo dôjsť k zvýšeniu jadrových kapacít z 345 GW v roku 2012 na 583 GW v roku 2030. Medzinárodná energetická agentúra pritom tvrdí, že viac ako tri štvrtiny nových kapacít nájdeme v krajinách mimo OECD. Väčšina z nových elektrární bude uspokojovať neukojiteľný dopyt po energiách z Číny. V tejto krajine sa čaká, že v nasledujúcich piatich rokoch postavia každý rok štyri až šesť reaktorov.

Čína využíva technológie od radu západných dodávateľov. Peking ale agresívne rokuje o tom, že intelektuálne vlastníctvo bude zdieľané. Napríklad Westinghouse tak musel poskytnúť plány svojich reaktorov, čím pomohol Číne k vytvoreniu vlastných technológií. Jej doteraz neotestované technológie budú inštalované v Pakistane, aj keď doterajšie plány sú teraz pozastavené kvôli obavám z dopadu na životné prostredie. Peking ale stále plánuje významný rast exportov svojich jadrových technológií. Pre firmy ako Areva a Westinghouse to predstavuje komplikácie. Tie totiž nie sú schopné konkurovať finančným podmienkam ruských a čínskych firiem.

Rusko a Čína ponúkajú potenciálnym zákazníkom výhodnú finančnú podporu. Väčšina z nich sa pritom nachádza v rozvíjajúcich sa krajinách, vrátane Maďarska, Turecka, Venezuely či Egypta. Exporty jadrových technológií by mali prinášať zisky, ale majú aj svoj geopolitický význam. Moskva s ich pomocou utužuje väzby s krajinami na Strednom východe či v Latinskej Amerike. Čína zase posilňuje svoju pozíciu v Pakistane, čím sa stavia proti Indii. Západné krajiny sa budú snažiť najmä o to, aby Čína aj Rusko kládli dôraz aj na dohľad nad novými projektmi a na ich zabezpečenie. Budú to ale tieto dve krajiny, kto bude celému odvetviu v budúcnosti dominovať. Štandardy Západu tak budú stále viac pod tlakom.

Autorom je Matthew Cottee z International Institute for Strategic Studies.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy