Švajčiarska ekonomika vzrástla vo 4. štvrťroku viac, než sa čakalo

Švajčiarska ekonomika vzrástla vo 4. štvrťroku minulého roka výraznejšie, než sa pôvodne očakávalo, čo prispelo k posilneniu rastu za celý rok 2014. Zverejnil to dnes švajčiarsky Štátny sekretariát pre ekonomické záležitosti. Informoval o tom portál RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) Švajčiarska vzrástol v poslednom štvrťroku 2014 medzikvartálne o 0,6 %. Ekonómovia očakávali rast len o 0,3 %. Oproti medzištvrťročnému rastu v 3. kvartáli je to však mierne spomalenie, keďže v 3. štvrťroku vzrástla ekonomika oproti 2. kvartálu o 0,7 %.
K lepšiemu než očakávanému vývoju ekonomiky vlani v poslednom kvartáli prispela súkromná aj verejná spotreba. Pozitívne sa na výsledku odrazila aj bilancia obchodu s tovarmi.
V medziročnom porovnaní vzrástol HDP Švajčiarska vo 4. štvrťroku o 1,9 %, čo znamená rovnaké tempo rastu ako v 3. kvartáli. Aj v tomto prípade je výsledok lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali so spomalením tempa rastu na 1,7 %.
Za celý minulý rok vzrástla švajčiarska ekonomika o 2 %. Oproti roku 2013 tak mierne zrýchlila tempo rastu, keďže v danom roku zaznamenala rast na úrovni 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy