Ruský miliardár Michail Fridman chce kúpiť licencie na ťažbu plynu

Ruský miliardár Michail Fridman chce navzdory nesúhlasu Británie kúpiť viacero licencií na ťažbu plynu v Severnom mori a pohrozil žalobou, ak by ho Londýn prinútil predať ich tretej strane. Informovala o tom agentúra Reuters.
Nemecký energetický podnik RWE dnes ukončil predaj svojej ťažobnej dcéry DEA investičnej spoločnosti LetterOne, čím ukončil mesiace neistoty z toho, či transakcia v hodnote 5,1 miliardy eur sa naozaj dokončí. LetterOne vlastní práve Fridman.
Transakcia, ktorú RWE ohlásil asi pred rokom, koliduje so sankciami voči Rusku. Niektoré krajiny EÚ sú znepokojené možnosťou, že by európske ropné a plynárenské aktivity mohli padnúť do ruských rúk. Podľa názoru Británie štruktúra kontraktu nerozptýlila obavy, že by prípadné budúce sankcie voči vlastníkom LetterOne nemohli obmedziť ťažbu.
LetterOne a RWE sa snažili v januári zmierniť obavy a ponúkli oddelenie britských aktív DEA na niekoľko rokov. RWE bolo ochotné zaviazať sa k ich spätnému odkúpeniu, ak by EÚ alebo USA v priebehu roka od podpísania kontraktu uvalili sankcie voči vlastníkom LetterOne. Vzhľadom na nesúhlas Británie bolo RWE nútené zrušiť pôvodný plán na uzatvorenie transakcie v minulom roku a termín presunúť do tohto roka, čo zaťažilo kurzy jeho akcií. Celá situácia vyvolala obavy, že predaj sa napokon vôbec neuskutoční.
V prípade, že by transakcia pokračovala podľa plánu, Británia plánovala prinútiť spoločnosti k predaju britských aktív DEA v hodnote asi miliardy eur tretej strane. LetterOne v tejto súvislosti pohrozil, že sa obráti na súd so žiadosťou o odškodnenie za akúkoľvek škodu súvisiacu s investíciou v RWE DEA.
Ukončenie predaja je aj v záujme samotného RWE, ktoré potrebuje hotovostnú injekciu. Koncern zápasí s nízkymi veľkoobchodnými cenami energií, tvrdou konkurenciou v oblasti obnoviteľných zdrojov a zadlženosťou vo výške 31 miliárd eur, ktorú nahromadil za posledných desať rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy