Americké spotrebiteľské výdavky v januári klesli

Inflačné tlaky v americkej ekonomike zostali v januári utlmené

Výdavky amerických spotrebiteľov v januári klesli druhý mesiac v rade. Podľa údajov, ktoré zverejnilo v pondelok federálne ministerstvo obchodu, sa znížili o 0,2 % po decembrovom poklese o 0,3 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters prognózovali miernejší pokles o 0,1 %. Spotrebiteľské výdavky, ktoré tvoria viac ako dve tretiny aktivity v najväčšej svetovej ekonomike, sa po zohľadnení inflácie v januári zvýšili o 0,3 %, keď v decembri klesli o 0,1 %.

Príjmy amerických spotrebiteľov tempo rastu oproti decembru výraznejšie nezmenili a v prvom mesiaci roka posilnili o 0,3 %. Disponibilné príjmy domácností sa po očistení o infláciu v januári zvýšili o 0,9 %, čo bol najväčší denný prírastok od decembra 2012. Miera úspor domácností bola na úrovni 5,5 %, čiže najvyššia od decembra 2012.

Nižšie ceny benzínu naďalej pôsobili na pokles inflácie. Kľúčový index spotrebiteľských výdavkov sa v januári zvýšil o 0,2 %, čo zodpovedá najnižšej medziročnej miere inflácie od októbra 2009. Po očistení o ceny potravín a energií bola inflácia v januári vyššia o 1,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy