Letisko Viedeň zvyšuje dividendy a plánuje nové investície

Letisko Viedeň zažíva veľmi dobré časy. Po rekordnom počte prepravených cestujúcich a vzostupe zisku za rok 2014 sa aj jeho akcie nachádzajú zhruba na úrovni z roka 2008. Kurz akcií letiska do dnešného poludnia stúpol o 1,55 % na 77,93 eura. Informovala o tom agentúra APA.
Vlaňajší zisk medziročne vzrástol o 12,5 % a obrat z obchodov a gastronómie o 4,1 %. Podľa člena predstavenstva Juliana Jägera je potešiteľné, že cestujúci v priemere míňajú na letisku viac peňazí. Vlani tu otvorili 22 nových obchodov a reštauráciu cateringového koncernu Do&Co. Vedenie letiska vyjadrilo spokojnosť s podielmi na Malte a v Košiciach. Malta International Airbort prispel k hospodárskemu výsledku Viedne sumou 4,7 milióna eura a Košice sumou jedného milióna eur.
Vedenie letiska aj napriek nepriaznivej situácii na východ od Európy potvrdilo tohtoročné ciele. Obrat má medziročne stúpnuť zo 630,2 na 645,0 milióna eur, čistý zisk z 82,5 aspoň na 85,0 milióna eur a zadlženosť má klesnúť z 506,2 pod 500,0 milióna eur. Podľa finančného riaditeľa Günthera Ofnera vlani sa zadlženosť znížila o 127 miliónov eur a produktivita od roka 2011 vzrástla o 20 %.
Viedeň od 1. marca sprísnila bezpečnostné kontroly elektronických prístrojov, najmä z hľadiska stôp po manipulácii s nimi. Od jesene sa sprísnia aj kontroly cestujúcich a batožiny na prítomnosť výbušnín. Dôvodom pre tieto kroky sú nové európske pravidlá a vzhľadom na to letisková bezpečnostná firma VIASY príjme ďalších sto ľudí a investuje päť miliónov eur do vybavenia.
Ofner uviedol, že letisko je pripravené aj na budúce investície. K nim okrem iného patrí výstavba tretej vzletovej a pristávacej dráhy, ktorej projekt sa vyjasní v priebehu nasledujúcich piatich až desiatich rokov. Letisko sa pripravuje práve na tento projekt. V tomto roku chce Viedeň investovať 95 miliónov eur do rozšírenia nákladného terminálu a kancelárskych priestorov. Rozhodnutie o ďalšom osude Terminálu 2 by malo padnúť do konca apríla.
Úsporné opatrenia z predchádzajúcich rokov pocítili aj zamestnanci, keďže podstatne menej pracovníkov muselo zvládnuť viac úloh. Na druhej strane budú profitovať zo zvýšenia dividendy z 1,30 na 1,65 eura za akciu. Zamestnanecká nadácia vlastní 10 % akcií viedeňského letiska a medzi pracovníkov sa tak rozdelí celkovo 3,47 milióna eur, čo znamená v priemere 42 % mesačnej mzdy.
Spolkové krajiny Dolné Rakúsko a Viedeň, ktoré vlastnia 20 % každá, dostanú zhruba 6,93 milióna eur. Nový najväčší akcionár, austrálsky penzijný fond IFM, sa môže tešiť na 10,4 milióna eur. Austrálčania koncom minulého roka kúpili 29,9 % za 82 eur za akciu.
Na druhej strane letisko pocíti dôsledky ukrajinskej krízy, ktorá škodí najmä jeho najväčšiemu klientovi Austrian Airlines (AUA). V dôsledku klesajúceho dopytu po letoch do Ruska zaznamenalo letisko v januári medziročný pokles počtu vybavených cestujúcich o 5,9 % a člen predstavenstva Julian Jäger upozornil na možnosť, že podľa tohto kritéria bude rok 2015 slabší. Jäger odhaduje celoročný vzostup počtu cestujúcich na nulu až dve percentá.

Súvisiace články

Aktuálne správy