Februárová aktivita priemyslu eurozóny mierne rástla

Hodnota indexu nákupných manažérov priemyslu eurozóny bola minulý mesiac na úrovni 51 bodov, čiže tesne nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od jeho poklesu.

Rast aktivity priemyselného odvetvia eurozóny bol vo februári stabilný. Pomohlo mu oslabenie eura, ktoré podporilo objednávky zo zahraničia. Zrýchlilo sa aj tempo prijímania nových zamestnancov. Index nákupných manažérov (PMI) priemyselného sektora Európskej menovej únie, ktorý zostavuje agentúra Markit, však stále signalizuje iba mierne tempo rastu.
Vo februári zostala hodnota PMI priemyslu vo výške 51 bodov, čiže tesne nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast sektora od jeho poklesu. Podindex priemyselnej produkcie sa tiež nezmenil a zostal na januárovej úrovni 52,1 bodu. Nové objednávky na export však posilnili najrýchlejšie od júla minulého roka, čo naznačuje, že oslabená spoločná európska mena pomáha podporovať dopyt zo zahraničia.

Ceny priemyselnej produkcie po januárovom poklese, ktorý bol najvýraznejší od polovice roka 2013, vo februári oslabili už iba mierne. Predpokladá sa, že by to mohlo povzbudiť predstaviteľov Európskej centrálnej banky, ktorí sa snažia zastaviť pád cien. Najnovší prieskum agentúry Reuters však ukázal, že iba polovica ekonómov očakáva, že kvantitatívne uvoľňovanie, ktoré ECB začína tento mesiac, posunie infláciu bližšie k želanej úrovni 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy