V Kežmarku je záujem o nájomné byty, mesto plánuje výstavbu 2 bytoviek

V meste Kežmarok je spolu 299 mestských nájomných bytov, pričom voľných je 15 z nich. V dome s opatrovateľskou službou sa nachádzajú tri byty, ďalších 12 je nevhodných na bývanie a potrebujú rozsiahlu rekonštrukciu. TASR o tom informoval primátor Kežmarku Ján Ferenčák s tým, že samospráva v súčasnosti eviduje 88 žiadostí o pridelenie nájomného bytu. „V rámci mesta sa snažíme vyhovieť čo najväčšiemu počtu žiadateľov. Žiadosti priebežne vybavujeme. Čakacia lehota na pridelenie bytu nie je presne vyčísliteľná kvôli výstavbe. Pohybuje sa však v rozpätí niekoľkých mesiacov,“ uviedol primátor.
Od roku 2000 postavilo mesto Kežmarok 208 nájomných bytov a je o ne trvalý záujem. Naposledy bola ukončená výstavba 23-bytového domu koncom minulého roka. Čakacia lehota sa vďaka tejto i predošlej výstavbe skrátila. „Zo strany súkromného sektora by sme v tejto oblasti očakávali aktívnejší prístup,“ konštatoval Ferenčák.   Mesto v tomto roku pripravuje spoločne s majiteľom pozemku výstavbu 32-bytového domu. V nasledujúcom roku plánuje samospráva postaviť ďalší 18-bytový dom. Obidva budú na sídlisku Juh. „Predpokladané náklady prvého bytového domu sa pohybujú vo výške 1,55 milióna eur. Náklady druhého odhadujeme na približne 964.000 eur,“ konkretizoval primátor.
Financovanie oboch bytových domov bude zabezpečené formou dotácie z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR vo výške 30 % a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (70 %). Predpokladaný termín ukončenia stavby 32-bytového domu je október 2016. V tomto roku mesto plánuje projektovo pripraviť výstavbu 18-bytového domu a následne požiadať o dotáciu a úver.

Súvisiace články

Aktuálne správy