EK vyzýva Francúzsko na rýchlejšie znižovanie deficitu

Podľa Európskej komisie by malo Francúzsko znížiť svoj rozpočtový deficit v tomto roku na 4 % HDP a v roku 2016 na 3,4 %. Vláda v Paríži počíta v roku 2015 so schodkom na úrovni 4,3 % HDP, v budúcom roku by mal klesnúť na 3,8 %.

Podľa Európskej komisie (EK) má Francúzsko tento rok znížiť svoj rozpočtový deficit na 4 % hrubého domáceho produktu (HDP), pričom vláda v Paríži si ho ku koncu roka naplánovala na úrovni 4,3 % HDP. Vyplýva to z návrhu, ktorý zverejnila komisia v piatok. Zrýchlenie tempa ozdravovania verejných financií komisia očakáva aj v roku 2016, kedy by mal schodok klesnúť na 3,4 % HDP. Maastrichtský limit menej ako 3 % HDP má Francúzsko dosiahnuť v roku 2017, v ktorom Paríž v zhode s komisiou očakáva stlačenie deficitu na 2,8 % HDP.

V budúcom roku Francúzsko v súčasnosti počíta s deficitom na úrovni 3,8 % HDP. Štrukturálny deficit, teda rozpočtový schodok očistený o cyklické vplyvy, má podľa komisie tento rok Francúzsko znížiť o 0,5 percentuálneho bodu. Komisia tiež očakáva, že francúzska vláda v apríli predloží plán zásadných ekonomických reforiem.

Európska komisia tento týždeň poskytla Francúzsku na splnenie rozpočtových pravidiel čas do roku 2017. Paríž sa tým vyhol hrozbe pokuty za porušenie pravidiel po tom, čo zmeškal už druhý termín na zníženie schodku. Pôvodne ešte v roku 2013 dostalo Francúzsko od ministrov financií EÚ dva roky času na to, aby dostalo rozpočtový deficit pod hranicu troch percent HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy