Ekonomika USA vlani vzrástla o 2,4 %

Rast americkej ekonomiky sa na konci minulého roka spomalil viac, než sa predpokladalo. Hlavnými dôvodmi revízie smerom nadol boli vyšší obchodný deficit a slabšie dopĺňanie zásob. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa vo 4. kvartáli 2014 medziročne zvýšil len o 2,2 %, uviedlo dnes americké ministerstvo obchodu vo svojom druhom odhade. V prvom odhade počítalo s nárastom 2,6 %. V 3. štvrťroku si najväčšia svetová ekonomika polepšila až o 5 %, čo bol jej najlepší výkon za 11 rokov.
Rast spotrebiteľských výdavkov, na ktorý pripadajú vyše dve tretiny ekonomickej aktivity v USA, bol revidovaný smerom nadol o jednu desatinu percentuálneho bodu na 4,2 %, čo je stále najviac od 1. kvartála 2006. Investície firiem do vybavenia sa zvýšili o 0,9 %, pričom sa pôvodne rátalo s ich poklesom o 1,9 %.
HDP Spojených štátov za celý rok 2014 vzrástol o 2,4 % po 2,2-% zvýšení v roku 2013.
Ekonómovia sú optimistickí a predpokladajú, že spomalenie tempa rastu je len dočasné. Mnohí očakávajú, že rast sa tento rok zrýchli nad 3 %, čo by znamenalo najviac za desaťročie. Naposledy sa tempo rastu dostalo nad 3 % v roku 2005, keď sa HDP zvýšil o 3,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy