Nemci schválili pomoc Grécku: Hrôza bez konca, povedal kritik

, ČTK Foto: SITA

Za hlasovalo 542 z 587 prítomných poslancov, odmietavé hlasy boli prevažne z konzervatívnej únie kancelárky Angely Merkelovej.

Nemecký Spolkový snem dnes schválil predĺženie európskeho záchranného programu pre Grécko o štyri mesiace. Bez pomoci by Grécku hrozil štátny bankrot a odchod z eurozóny.

Európska únia musí byť solidárna s krajinami, ktoré majú ťažkosti, a pomôcť im, povedal pred hlasovaním nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Zdôraznil však, že Atény musia pri riešení problémov niesť svoj diel zodpovednosti a že sa eurozóna nenechá nikým vydierať.

Konzervatívny poslanci kritickí k záchrane Atén pred hlasovaním hovorili, že doterajšia podpora problémy Grécka nevyriešila a že sa nedá očakávať, že by to zmenilo pokračovanie podpory. "Nás Nemcov viac než ostatných čaká v 21. storočí dobrá budúcnosť len vtedy, keď sa podarí zjednotenie Európy, keď Európa bude držať pohromade," upozornil Schäuble. V záujme Nemecka je podľa neho tiež zachovať stabilné euro. "Spoločná mena ale vyžaduje, aby si všetci, ktorí ju používajú, boli vedomí svojej zodpovednosti za ňu. A solidarita neznamená, že sa necháme vydierať," povedal Schäuble. "Nech už dopadli voľby v Grécku akokoľvek, Grécko nemôže v Európe rozhodovať samo," dodal.

Schäuble tiež zdôraznil, že predĺženie záchranného programu pre Grécko neznamená, že sa tejto stredomorskej krajine budú poskytovať ďalšie miliardy eur. "Skôr to je poskytnutie času navyše, aby bolo možné ten program úspešne dokončiť," povedal minister.

Predĺženie pomoci, ktoré zamedzí odchodu Grécka z eurozóny, podporili aj opoziční Zelení. "To, aby Grécko zostalo v eurozóne, je správne aj z pohľadu bezpečnostnej politiky. Keď sa pozrieme, v akom regióne Grécko leží, čo sa v jeho blízkosti deje, potom je v našom najvyššom záujme, aby Grécko zostalo v eurozóne a stabilné," povedal šéf poslaneckého klubu Zelených Anton Hofreiter.

Carsten Schneider z vládnej sociálnej demokracie (SPD) ale zdôraznil, že poskytnutá pomoc musí slúžiť len na zabezpečenie stability Grécka. "Pokiaľ bude chcieť grécka vláda financovať svoje volebné sľuby z peňazí daňových poplatníkov iných krajín, je to neprijateľné," povedal. "Sme pre sociálnu spravodlivosť, ale musí to byť financované z peňazí, ktoré si Grécko samo zarobí," doplnil Schneider.

Poslanec za CDU Klaus-Peter Willsch, ktorý hlasoval proti ďalšej podpore, označil grécku vládu za nedôveryhodnú. Podľa neho sa nedá očakávať, že splní sľuby, ktoré eurozóne dala kvôli predĺženiu pomoci. "Pozrite sa na Tsiprasa a na Varoufakisa. Kúpili by ste si od niekoho takého auto?" povedal. "Lepšie bude, keď sa dočkáme hrozného konca, než aby pokračovala hrôza bez konca," dodal.

Predĺženie pomoci museli schváliť všetky krajiny eurozóny a v Nemecku sa čakal najväčší odpor proti pokračovaniu programu, nakoniec ho však podporili všetky parlamentné strany. Dnes podľa rozhlasovej stanice Deutschlandfunk ďalšiu pomoc Grécku schválil tiež estónsky parlament, už tento týždeň pre o ňom hlasovali poslanci v Holandsku a vo Fínsku. V ďalších štátoch eurozóny parlamenty do rozhodovania nezasahovali.

Dohoda o predĺžení úverovej pomoci odstraňuje bezprostredné riziko, že Grécku budúci mesiac dôjdu peniaze a že by krajina mohla byť nútená opustiť eurozónu. Nová ľavicová vláda v Aténach tak dostala až do júna priestor na to, aby sa pokúsila vyjednať dlhodobo priaznivejšie podmienky pre splácanie dlhov medzinárodným veriteľom.

Grécko je odkázané na medzinárodnú pomoc, pretože v dôsledku hospodárskej krízy prestalo byť schopné splácať svoje vysoké dlhy. V rámci doterajších dvoch programov malo Grécko sľúbené 240 miliárd eur, výmenou za to malo uskutočniť rozsiahle hospodárske reformy.

Súvisiace články

Aktuálne správy