Čínski investori možno získajú kontrolu nad ložiskami ropy a plynu v Rusku

Rusko nevylučuje, že by mohlo umožniť čínskym investorom získať v budúcnosti väčšinový podiel v strategických ložiskách ropy a plynu. Uviedol to dnes podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič. Ak by sa tak stalo, bola by to zmena oproti súčasným zákonom, keď zahraniční investori nesmú v ruských strategických ložiskách vlastniť kontrolný podiel. To signalizuje stále väčšie problémy Moskvy v dôsledku ekonomických sankcií zo strany západných krajín. Informovala o tom agentúra Reuters.
Rusko v minulosti spolupracovalo pri rozvoji ložísk so západnými krajinami. Po zavedení hospodárskych sankcií v minulom roku v dôsledku anexie polostrova Krym a krokov Ruska v súvislosti so situáciou na východe Ukrajiny, však táto spolupráca skončila. Rusi sa preto začali viac orientovať na Čínu. Ako povedal Dvorkovič, Moskva (vo vzťahu k Pekingu) už prekonala „psychologickú bariéru“ a je pripravená na prehĺbenie ekonomických vzťahov s Čínou.
Za úvahami o ústupkoch voči zahraničným investorom je podľa čínskych expertov z energetického sektora evidentne fakt, že ruský prezident Vladimir Putin je po zavedení sankcií zo strany Západu v zložitej situácii a hľadá východiská. „Putin je momentálne v komplikovanej situácii a každý z nás to vie. Jedným z riešení, ako sa z toho dostať, je zlepšenie vzťahov s Čínou,“ povedal zdroj z čínskeho ropného priemyslu.
Ako dodal, napríklad pre čínsky koncern CNPC bola v minulých rokoch za Putina spolupráca v oblasti prieskumu ložísk a ťažby v Rusku veľmi náročná. Firma sa snažila o prehĺbenie spolupráce niekoľkokrát, no bez úspechu. „Teraz sa situácia zmenila a v tomto smere je šanca omnoho väčšia,“ dodal zdroj.
Podľa ruských zákonov nesmú zahraniční investori vlastniť v strategických ložiskách väčšinový podiel. V prípade ropy sú to ložiská s rezervami nad 70 miliónov ton a v prípade plynu s rezervami nad 50 miliárd kubických metrov (m3). Podľa Dvorkoviča je toto obmedzenie momentálne v poriadku, dodal však, že „ak by sa objavila požiadavka na získanie väčšinového podielu, budú o tom uvažovať“.
Podľa britskej ropnej spoločnosti BP v Rusku ku koncu roka 2013 vlastnilo dokázané rezervy ropy na úrovni 93 miliárd barelov (1 barel = 159 litrov). Rezervy zemného plynu dosiahli 31,3 bilióna m3. To sú po Iráne druhé najväčšie rezervy zemného plynu na svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy