Prevádzkový zisk firmy BASF posilnil o 2,8 %

Najväčšia chemická spoločnosť na svete za október až december dosiahla zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) pred zohľadnením jednorazových položiek v sume 1,46 mld. eur

LUDWIGSHAFEN 27. februára (SITA, Reuters) – Prevádzkový zisk nemeckej spoločnosti BASF, ktorá je najväčšou chemickou firmou na svete, v štvrtom kvartáli posilnil o 2,8 %, čo je výraznejší rast, ako sa očakávalo. Dobrý výkon pri výrobe pesticídov pre farmárov a výkon divízie petrochemických produktov totiž vykompenzoval nepriaznivý vplyv nižších cien ropy na ropnú a plynárenskú divíziu firmy.

Spoločnosť BASF v piatok informovala, že jej zisk pred úrokmi a zdanením (EBIT) pred zohľadnením jednorazových položiek v období októbra až decembra vzrástol na sumu 1,46 mld. eur. Prekonal tak prognózu analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí odhadovali, že bude vo výške 1,34 mld. eur. Tržby firmy za petrochemické výrobky sa v štvrtom kvartáli zväčšili o 10 % vďaka silnému americkému doláru.

Skupina BASF ďalej uviedla, že v tomto roku ráta so stagnáciou upraveného zisku pred úrokmi a zdanením. Poukázala pritom na vplyv nižších cien ropy na jej ropnú a plynárenskú divíziu a náklady na budovanie nezvyčajne vysokého počtu nových výrobných závodov. Hodnota akcií BASF v piatok pred otvorením riadneho obchodovania na nemeckej burze oslabila o 0,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy