Trieštenie eurozóny by mohlo naštartovať odchody ďalších krajín

Prípadné pripustenie odchodu ktorejkoľvek krajiny z eurozóny by podľa európskeho komisára pre hospodárske a finančné záležitosti Pierra Moscoviciho nastolilo otázku o tom, kto bude ďalší

Prípadné pripustenie odchodu ktorejkoľvek krajiny z eurozóny by nastolilo otázku o tom, kto bude ďalší. V piatok to vyhlásil európsky komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici. „Ak krajina, ktorákoľvek krajina, opustí eurozónu na stole bude otázka, kto bude ďalší,“ povedal Moscovici. Zároveň vyhlásil, že Grécko musí splniť svoje medzinárodné záväzky, aby zabezpečilo, že bude mať financie na krytie dodatočných výdavkov spojených s hospodárskou politikou. „Reformy, ktoré chce grécka vláda odštartovať, musia byť financované. Nie je čas hovoriť o dlhu. O tom budeme hovoriť, keď nastane správny čas. Pre mňa je však dôležité povedať, že toto nie je o odpísaní dlhu, žiadne škrty nie sú,“ povedal Moscovici.

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Luc Coene v utorok pripustil, že odchod členskej krajiny z eurozóny je teoreticky možný, ak by niektorá krajina chcela. Zároveň si však podľa vlastných slov nevie predstaviť krajinu, ktorá by to chcela. „Ak sa krajina rozhodne pre odchod, prečo by sa jej to nemalo umožniť? Neviem si predstaviť, že ktorá krajina by to bola, teoreticky sa to však vždy môže stať,“ vyhlásil Coene. Zároveň uviedol, že považuje vydávanie spoločných cenných papierov v rámci eurozóny za nevyhnutné.

Súvisiace články

Aktuálne správy