Nálada v slovenskej ekonomike sa vo februári zhoršila

V porovnaní s januárom trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu vo februári klesol o 1,1 bodu

Správa „EKONOMIKA: Nálada v slovenskej ekonomike sa vo februári zhoršila“ rozšírená o vyjadrenie analytika spoločnosti Home Credit Michala Kozuba v prvom, druhom a poslednom odseku

BRATISLAVA 27. februára (SITA) – Indikátor ekonomického sentimentu vo februári klesol o 1,1 bodu na 101,8 bodu. „Ide o nevýrazný pokles, ktorý nenaznačuje žiadny dramatický prepad vo vnímaní toho, kam sa bude uberať slovenská ekonomika,“ povedal analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, priaznivý vývoj v sektore priemyslu, obchodu a medzi spotrebiteľmi bol negovaný nepriaznivým vývojom v stavebníctve a službách. Aktuálne indikátor prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 5,7 bodu. Za úrovňou dlhodobého priemeru zaostáva o 2,5 bodu.

V priemysle indikátor dôvery vo februári vzrástol oproti januáru o štyri percentuálne body na hodnotu 6,3 bodu, pričom o 4,3 bodu prevýšil úroveň dlhodobého priemeru. Rast indikátora ovplyvnil najmä priaznivý vývoj očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace. Rast podľa Kozuba naznačuje, že podniky si viac veria, predpokladajú rast priemyselnej produkcie. „Celkovo by sa to malo pozitívne podpísať na ekonomickom raste. Navyše, dôvera v ekonomiku medzi priemyselnými podnikmi je nadpriemerne vysoká. Aj to naznačuje, že situácia v súčasnosti rozhodne nie je zlá,“ skonštatoval Kozub. Indikátor dôvery v stavebníctve vo februári klesol oproti predchádzajúcemu mesiacu o dva body na hodnotu mínus 19,5 bodu, vplyvom nepriaznivejších hodnotení očakávanej zamestnanosti aj úrovne objednávok. Aktuálny výsledok prevyšuje dlhodobý priemer o 8,5 bodu.

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou 15,7 bodu vzrástol vo februári v porovnaní s januárom podľa úradu o 1,4 percentuálneho bodu, a to najmä vplyvom pozitívneho hodnotenia súčasných podnikateľských aktivít a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách vo februári opäť klesol, jeho hodnota 7,7 bodu sa oproti januáru znížila o 3,3 percentuálneho bodu. Vývoj indikátora bol ovplyvnený negatívnymi hodnoteniami podnikateľskej situácie a najmä očakávaného dopytu, pričom súčasný dopyt respondenti hodnotili pozitívne.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa vo februári podľa úradu zlepšila. V porovnaní s januárom indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 2,1 bodu na mínus 8,3 bodu. Priaznivý vývoj podporili hlavne tri zložky. Boli to predpokladaná ekonomická situácia na Slovensku, odhadovaný vývoj finančnej situácie v domácnostiach a perspektívy úspor domácností. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka bol kompozitný ukazovateľ o 5,2 bodu vyšší, prevyšoval dlhodobý priemer a predstavoval najpriaznivejšiu hodnotu od júla 2008.

Spotrebitelia podľa Kozuba pozitívne vnímajú to, ako sa znižuje postupne nezamestnanosť. Zároveň s tým rastú ich mzdy, pričom ceny takmer vôbec nerastú alebo dokonca klesajú. „Takáto situácia spotrebiteľom vyhovuje. Aj ich očakávania do budúcnosti sú relatívne pozitívne, čo by malo celkovo podporovať ekonomiku. Pretože spotreba domácností je jedným z hlavných pilierov hrubého domáceho produktu,“ dodal Kozub.

Súvisiace články

Aktuálne správy