Finančná nezávislosť: Držte sa tohto postupu a viac rád už potrebovať nebudete

, Pragmatic Capitalism Foto: SITA

Kto by sa nechcel finančne stať finančne nezávislý, najlepšie na 100 % a v ideálnom prípade tak do tridsiatky. Utópia? Stačí ak sa budete držať nasledujúcich pravidiel pri riadenie peňazí a máte to zaručené.

Sporením nezbohatnete
Kľúčom k finančnému úspechu nie je viac sporiť, ale viac investovať. Najlepšie ​​do seba. Ako maximalizovať primárny zdroj príjmov? Vďaka vzdelávaniu budete vytvárať viac pridanej hodnoty oproti svojim konkurentom na pracovnom trhu. Nikdy sa neprestávajte učiť, vzdelanie je kľúčom ako sa odlíšiť od priemerného davu. Je potrebné sa neustále zdokonaľovať, aby ste sa boli schopní adaptovať na meniace sa ekonomické trendy. Internet je zlatá baňa informačných a vzdelávacích zdrojov.

Nerobte niečo, čo milujete
Naopak, robte to, za čo vás budú milovať ostatní. Len málo ľudí si zarába na živobytie niečím, čo naozaj miluje. Stáva sa ale, že mnohí úspešní ľudia majú radi to, čo robia, práve vďaka tomu, že ich za to oceňujú ostatní.

Zjednodušte finančné princípy
Obmedzte počet bankových účtov a kreditných kariet. Konsolidujte svoje obchodné účty. Svoj finančný manažment si čo možno najviac zjednodušte. Majte absolútnu kontrolu nad svojimi príjmami, výdavkami a investíciami.

Zautomatizujte si pravidelné investície
Uistite sa, že pravidelne investujete. Stanovte si dlhodobý, minimálne ročný investičný plán, aby ste nepodľahli nutkaniu vyberať jednotlivé akcie na základe "horúcich tipov". Staňte sa novým Warrenom Buffettom. Vďaka obmedzeniu zbytočných transakcií zároveň znížite svoje zadlženie a poplatky.

Držte sa pravidla 50/30/20
Polovica príjmov po zdanení putuje na nevyhnutné potreby ako je bývanie, energie, potraviny. Ďalších 30 % na osobnú potrebu vo forme dovolenky, spotrebného tovaru, na voľný čas a podobne. Zostávajúcich 20 % príjmov ušetrite.

Neutrácajte za zbytočnosti
Verte, že sa bez tých všetkých "úžasných" vecí zaobídete. Znamenajú len zbytočný tlak na váš rozpočet. Neutrácajte len preto, aby ste urobili dojem na svojich priateľov alebo susedov. Do elitných kruhov sa nedostanete tým, že si budete kupovať veci, ktoré si nemôžete dovoliť.

Zvážte vstúp na finančné trhy
Uvažujte o svojom portfóliu finančných aktív ako o sporiacom účte, nie ako o recepte na rýchle zbohatnutie. Vyhraďte úspory do diverzifikovaného portfólia akcií a dlhopisov. Nenechávajte ležať hotovosť ladom na bankovom účte, kde vynáša maximálne kladnú nulu. Časť financií majte na obchodnom účte a investujte do nízkonákladových diverzifikovaných indexových fondov podľa špecifického plánu, ktorý je v súlade s vašimi finančnými cieľmi a rizikovým apetítom. Pokiaľ na správu investícií potrebujete poradcu, uistite sa, že ide o overeného profesionála, a neplaťte mu viac ako 0,5 % ročne.

Obmedzte dlhy
Splácajte poctivo dlhy z kreditných kariet každý mesiac. Chcete si zaobstarať vlastné bývanie? Neuvažujte o ňom ako o investícii, ale ako o obrovskom dlhodobom záväzku, ktorý len ťažko pomôže vymazať inflácia. Dom je určený na bývanie, nie na zbohatnutie. Ak sa aj napriek tomu pre kúpu rozhodnete, snažte sa dlhov čo najskôr zbaviť. Hypotéka je v angličtine "mortgage", nie náhodou pôvodne označuje výraz pre "kontrakt až do smrti".

Žite svoj život
Majte na pamäti, že nežijete kvôli tomu, aby ste zarábali peniaze. Zarábate peniaze preto, aby ste žili. Rovnováha je lepšia ako prebytok.

Súvisiace články

Aktuálne správy