Talianske daňové úrady vyšetrujú Google pre podozrenia z daňových únikov

Talianske finančné úrady skúmajú, či Google neporušil daňové zákony. Milánsky štátny prokurátor Edmondo Bruti Liberati uviedol, že úradom ide o obchodné roky 2008 až 2013. Informovali o tom agentúra Reuters a portál Spiegel Online.
Google v súčasnosti uvažuje, či talianskym úradom poskytne údaje o obrate v Taliansku. Hovorkyňa Google zároveň poprela správu talianskeho denníka Corriere della Sera, podľa ktorej sa už koncern s úradmi dohodol na finančnom vyrovnaní. Google mal byť ochotný zaplatiť sumu 320 miliónov eur, ktorá sa zakladá na zisku 800 miliónov eur za obdobie piatich rokov.
Rozhodne nejde o prvý spor medzi Talianskom a internetovým gigantom. Google sa dostal do zameriavača tamojších úradov už v roku 2012. Dokument ministerstva hospodárstva vtedy obviňoval spoločnosť z toho, že vyvinula systém, pomocou ktorého presúvala zisky z Talianska do Írska, kde platila nižšie dane. Google vtedy akékoľvek porušenie zákona poprel.
Taliansko koncom roka 2013 dokonca plánovalo zavedenie akejsi Google-dane. Nový poplatok mal výraznejšie zaťažiť internetové spoločnosti ako Google, Amazon a Yahoo. Vlani zas Google musel zaplatiť Taliansku pokutu vo výške jeden milión eur, keďže podľa názoru tamojších ochrancov dát nedostatočne označil kamerové vozidlá pre vytváranie aplikácie Street View.

Súvisiace články

Aktuálne správy