Objednávky dlhodobej spotreby v januári vzrástli o 2,8 %

Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA v januári ožili a vzrástli najviac za 6 mesiacov. Hlavným dôvodom bol prudký nárast dopytu po lietadlách. Kľúčová kategória, ktorá signalizuje firemné investície, sa zvýšila len mierne. Informovala o tom agentúra AP.
Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v januári 2015 medzimesačne vyskočili o 2,8 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu. To bol ich najprudší nárast od júla 2014. Experti počítali so zvýšením len o 1,6 %. V decembri 2014 objednávky klesli o 3,7 % a v novembri o 2,2 %.
Objednávky kapitálových tovarov sa v januári zvýšili o 0,6 % po nepretržitom poklese počas uplynulých štyroch mesiacov. V decembri objednávky v tejto kategórii, ktorá signalizuje firemné investície, klesli o 0,7 % a v novembri o 0,5 %.
Hlavným dôvodom prudkého januárového nárastu bolo zvýšenie vo vysoko volatilnej kategórii komerčných lietadiel. Ich objednávky vyskočili o 128,5 % po 58,3-% prepade v decembri.
Bez započítania dopravných prostriedkov sa objednávky tovarov dlhodobej spotreby v januári zvýšili len o 0,3 % po poklesoch v decembri aj novembri.
Dopyt po strojoch v januári vzrástol o 1,9 % a po počítačoch o 7,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy