Zárobok aj v dôchodku: Čo môžete urobiť dnes, aby ste mohli pracovať čo najdlhšie

, BBC Foto: SITA;photl

Nebolo to tak dávno, keď sa ešte ľudia tešili na svoj posledný deň v práci a na odchod na zaslúžený odpočinok. Situácia sa ale zmenila. Na jednej strane pribudli ľudia, ktorí prácu potrebujú, inak by z dôchodku nevyžili. A potom sú tu tí, ktorí nepotrebujú zarábať, ale chýba im práca.

Práca v dôchodku nie je len pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť prestať. Existuje mnoho ďalších príkladov, kedy aj v dôchodkovom veku zostanú ľudia zamestnaní, buď na plný alebo čiastočný úväzok. Ale väčšinou za to môže ekonomická situácia, tá núti ľudí pracovať tak dlho, ako len dokážu.

Veľká Británia zrušila vekovú hranicu pre povinný odchod do dôchodku. Viac ako 1 milión ľudí nad 65 rokov sa podľa údajov ministerstva práce rozhodlo zostať v zamestnaní. Len 29 % pracovníkov očakáva, že prestať úplne pracovať po odchode do dôchodku, tvrdí štúdia Aegon. Podobne aj v Španielsku a Francúzsku, len asi polovica zamestnancov očakáva, že prestanú chodiť do práce, keď dosiahnu dôchodkový vek. "Často ľudia, ktorí pracujú dlhšie, milujú to, čo robia," povedal Chris Long z inštitúcie pre finančné plánovanie v Chicagu. Príjem navyše poteší, podľa neho je to ale o niečom inom. "Je to skôr o radosti z práce. Pomáha im získať pocit naplnenia v živote."

Nech už je dôvod akýkoľvek, ak chcete zostať pracovať aj po svojej sedemdesiatke, mali by ste sa držať niektorých rád.

Musíte byť schopní udržať si svoje zručnosti a schopnosti. Mali by ste sa zamerať na odbor, ktorý je vhodný aj pre starších pracovníkov. Veľa seniorov sa dokáže uplatniť v oblasti poradenstva, ale aj riadiacich funkciách, rovnako aj v profesiách, v ktorých dokážu profitovať zo svojich umeleckých schopností.

Ako dlho sa treba vopred pripravovať? To záleží na množstve zmien, ktoré ste ochotní podstúpiť. Ak žiadne, stačí začať o veciach premýšľať len pár rokov pred tým, než sa "to stane". Ak ale zamýšľate úplne zmeniť pole pôsobenia, mali by ste pre to začať niečo robiť už päť, či desať rokov pred zmenou.

Zostaňte v obraze. Niektorí pracovníci majú tendenciu poľaviť v profesionálnom živote ku koncu svojej kariéry, ale ak chcete zostať v pracovnom tempe, nemali by ste sa stať jedným z nich. Pokračujte aktívne akoby vás nič nečakalo. Zúčastňujte sa školení, či konferencií, skúste držať krok s najnovšími technológiami, choďte na odborné podujatia s mladšími kolegami. Jednoducho sa nenechajte zatlačiť do kúta svojim pohodlím. Tam by ste už nadobro stratili svoju výhodu, bez ohľadu na to, ako ste starí. Musíte sa nejakým spôsobom postrčiť, aby ste zostali relevantní pre svoje zamestnanie, či podnikanie.

Vyskúšajte si nové pole pôsobnosti, o ktorom uvažujete. Ak máte v pláne ukončiť aktuálnu prácu a vyskúšať si niečo iné v dôchodku, uistite sa, že viete o čo ide a že sa do toho dokážete dostať. Mnohokrát veci z vonka vyzerajú lepšie. Ale keď ich spoznáte dôvernejšie, ukáže sa, že to pre vás vôbec nie je tá správna voľba. Skúste si preto najskôr prácu v novej oblasti na čiastočný úväzok alebo formou dobrovoľníctva.

Spolupracujte s odborníkom, daňovým, či finančným poradcom. Nemusíme chodiť ďaleko za príkladom, ako aj menší príjem po dosiahnutí určitého veku dokáže upraviť rozpočet závislý výhradne na dôchodku. Ale oplatí sa vždy pracovať ako dôchodca? Neprídete zbytočne o nejakú časť príjmu?  V niektorých krajinách dôchodcovský vek zohľadňujú pri odvádzaní daní, ale aj na poistnom a sociálnom zabezpečení. O niektoré z nich ale pracujúci dôchodcovia prichádzajú, napríklad v Kanade môžete pracovať ako dôchodca, ale po dosiahnutí určitého veku, zvyčajne 65 rokov, prichádzate o celý balík výhod. Tiež netreba zabúdať na skutočnosť, že tieto výhody nie je možné uplatňovať si naraz v niekoľkých krajinách. Ak by ste chceli pracovať na Slovensku a zároveň poberať francúzsky dôchodok, tak to jednoducho možné nie je. Preto je dobré plánovanie v spolupráci s odborníkom nevyhnutné.

Nepočítajte s príjmami aké máte dnes, alebo aké by ste mali mať v budúcnosti. Zvyšovanie mzdy sa určite premietne do výšky vášho dôchodku, ale nikto vám plat do budúcna nezaručí. Z čisto finančného hľadiska by nikto nemal plánovať, že bude schopný pracovať aj v dôchodkovom veku. V ideálnom svete by ste sa mali uistiť, že vám bude dôchodok na živobytie postačovať a všetky ďalšie príjmy zo zamestnania brať len ako extra bonus. Ľahko sa to hovorí, keď sme na míle vzdialení od takéhoto sveta.

Myslite na svoje zdravie. Väčšina dôchodcov sa spolieha na verejnú zdravotnú starostlivosť, pri cenách tej súkromnej ani niet žiadnych pochybností. Ako sa ale situácia v rezorte zdravotníctva vyvinie, môžeme zatiaľ iba tušiť. Prepočítajte si už dnes, aké sú vaše možnosti pre súkromnú ​​zdravotnú starostlivosť, možno ju na starobu budete nútení využívať.

Nechajte si dostatočne veľký manévrovací priestor. Dokonca aj tie najlepšie stanovené plány sa zvyčajne skomplikujú. Možno dnes počítate s tým, že budete chcieť pracovať večne. Ale rodina, príchod vnúčat, choroba, si budú vyžadovať viac vášho času. Alebo len dôjde k zmenám v odvetví, v ktorom pracujete. Alebo… Tento zoznam je nekonečný.

Nezabudnite na zábavu a oddych. Extra príjem dokáže v ťažkých situáciách pomôcť, je určite užitočný, ale kvôli práci by ste nemali prísť o príležitosti, ktoré núka jeseň života. Tráviť čas s rodinou, užívať si koníčky, voľný čas, či starať sa o záhradku alebo svoje zdravie. Ak sa v dôchodkovom veku nedokážete, alebo skôr nemôžete práce vzdať, skúste aspoň znížiť počet odpracovaných hodín. Ak máte možnosť využiť väčšiu mieru slobody, mali by ste to aj urobiť. Radosť sa nedá vyjadriť cenou.

Súvisiace články

Aktuálne správy