Ekonomická dôvera v eurozóne vzrástla na sedemmesačné maximum

Dôvera v ekonomiku eurozóny pokračovala vo februári v raste, pričom dosiahla sedemmesačné maximum. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý sa odvolal na dnes zverejnené údaje Európskej komisie.
Index ekonomickej dôvery vzrástol vo februári na 102,1 bodu z nahor revidovanej hodnoty za január na úrovni 101,4 bodu. Predbežný index ekonomickej dôvery pre január bol stanovený na úrovni 101,2 bodu. Februárový výsledok je o niečo lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom indexu na 102 bodov.
Pod rast celkového indexu ekonomickej dôvery sa podpísalo zlepšenie nálad zo strany spotrebiteľov a maloobchodu, pričom dôvera v sektoroch stavebníctva, priemyslu a služieb sa udržala na relatívne stabilnej úrovni.
Index spotrebiteľskej dôvery vzrástol na -6,7 bodu, čo je vyše sedemročné maximum. V januári dosiahol -8,5 bodu. K výraznému zlepšeniu indexu až o 1,8 bodu prispelo najmä pozitívnejšie hodnotenie budúcej ekonomickej situácie spotrebiteľmi, ďalej vývoja nezamestnanosti, ako aj finančnej situácie spotrebiteľov. Index dôvery v maloobchode sa zvýšil z -3,6 bodu v januári na -2,1 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy