Peking nechce americké technologické firmy: Nikto nás tu nebude špehovať!

, reuters;qz Foto: SITA

Správa agentúry Reuters odstránila všetky pochybnosti, Čína sa snaží skomplikovať život americkým technologických firmám.

Spravodajská agentúra získala čínskou centrálnou vládou schválených zoznam dodávateľov technológií, a upozorňuje, že na ňom chýbajú veľké americké spoločnosti, vrátane Apple a Cisco. Dôvodom by malo byť odhalenie Edwarda Snowdena, že NSA bežne prístupnými údajmi a  hardvérom amerických spoločností dokázala špehovať svojho protivníka.

Počet Čínou schválených zahraničných technologických spoločností klesol medzi rokmi 2012 a 2014 o tretinu. V prípade spoločností s výrobkami súvisiacimi s bezpečnosťou to bol prepad o dve tretiny. A nejde len o hardvér, v minulom roku Peking zakázal vládnym úradom nákup najnovšej verzie systému Microsoft Windows, rovnako ako aj nákup bezpečnostného softvéru spoločnosti Symantec a Kaspersky Lab. Reuters uvádza, že aj McAfee a Intel Citrix Systems vypadli zo zoznamu.

Cisco bojuje o čínsky trh od roku 2013, keď tohto známeho výrobcu sieťových zariadení Snowden obvinil, že NSA sa bežne pomocou ich smerovačov dokázala zamerať na protivníka, bez vedomia spoločnosti. Huawei, najväčší svetový výrobca sieťových zariadení, je najväčším konkurentom  pre Cisco. Je jasné, že dokáže ťažiť z neprítomnosti spoločnosti na zozname schválených dodávateľov. Ale pozoruhodné je, že Huawei je rovnako vylúčený z verejného obstarávania v Spojených štátoch kvôli obavám úradníkov, že tieto výrobky by mohli umožňovať čínsku špionáž.

Apple musel tiež prejsť sériou hádok s čínskymi regulátormi o ochrane osobných údajov užívateľov a ďalších otázkach. Schválený zoznamu dodávateľov sa ale netýka miestnych samospráv, štátnych podnikov, alebo armády, ktoré majú svoje vlastné zoznamy. Pre Apple ale vyradenie zo zoznamu nebude mať až taký bezprostredný vplyv, z veľkej časti sa totiž zameriava na koncových spotrebiteľov nakupujúcich iPhone. Ale Apple údajne aj tak podľahla tlaku vlády, keď sa chce aj naďalej spoliehať na čínsky trh. Spoločnosť mala čínskym úradníkom umožniť prístup k citlivému zdrojovému kódu ako súčasť "bezpečnostnej kontroly" zo strany Pekingu.

V konečnom dôsledku je nemožné rozmotať čínske snahy zmariť americkú špionáž s cieľom pomôcť domácemu technologickému priemyslu v konkurenčnej súťažiť proti Silicon Valley. Peking jednoznačne dospel k záveru, že ide o stratégiu na uspokojenie oboch strán. Politika USA dala Číne všetky zdôvodnenia, ktoré potrebuje.

Súvisiace články

Aktuálne správy