V Moskve múka nezdražie, v Kyjeve limitujú nákupy

, ČTK Foto:photl;twitter

Pretrvávajúce boje na východe Ukrajiny, sankcie, pád rubľa aj hrivny. To všetko sú dôvody neustáleho zdražovania potravín v ruských i ukrajinských obchodoch. Podľa agentúry UNN je situácia už tak ďaleko, že kyjevské obchody začínajú obmedzovať predaj základných potravín. V Rusku sa najväčšie reťazce dohovorili, že zmrazia ceny "sociálne dôležitých" potravín.

Ruskí obchodníci čakajú už len na posvätenie od protimonopolného úradu, aby mohli ceny na dva mesiace zmraziť, píše dnes denník Vedomosti. Reťazce sa na tom dohodli údajne viac-menej "dobrovoľne", čo u expertov budí nádeje, že odložený "skok cien" bude menší ako v minulosti, keď ceny znehybnili úrady.

Podľa denníka Vedomosti sa pod pojmom "sociálne dôležité potraviny" myslia dve desiatky položiek, od zemiakov, cukru a soli cez jablká, mrkvu, kapustu, mliečne výrobky až po kurčatá, baranie, bravčové a hovädzie. Zmrazenie cien niekoľkých základných potravín už niektorí obchodníci ohlásili, zatiaľ na mesiac. Konkrétne v obchode Dixi nemala od 9. februára zdražovať pohánka, ryža, cestoviny, slnečnicový olej, maslo, múka, pelmene či mrazené ryby. Vedenie spoločnosti navyše sľúbilo, že pri ďalšom najvyhľadávanejšom tovare nebudú marže vyššie ako 15 percent, respektíve v niektorých prípadoch bude marža nulová. To sa týka napríklad cukru, soli alebo vajíčok.

Podobné opatrenia ako veľké reťazce supermarketov chystajú aj niektoré lekárne. Skupina AVE, ktorá združuje niekoľko lekárenských sietí, uistila, že zmrazí ceny "životne dôležitých" liekov na liečbu ťažkých alebo chronických ochorení a prostriedkov, ktoré "sú obľúbené u ohrozených skupín obyvateľstva". Veľká časť liekov sa do Ruska dováža, ceny pritom kvôli prepadu rubľa priemerne stúpli o 20 až 30 percent.

Zdražovania potravín odštartovalo prakticky ihneď po zákaze dovozu tovaru zo Západu, teda po ruskej reakcii na západné sankcie, zavedené po anexii Krymu a prepuknutí bojov na východe Ukrajiny. K tomu ku koncu minulého roka prudko oslabil rubeľ.

S rastúcimi cenami potravín sa snaží bojovať aj ruská prokuratúra prostredníctvom previerok. Len v Moskve koncom januára prokurátori odhalili, že ceny "ekonomicky neopodstatnene" vzrástli na dvojnásobok a viac u niektorých výrobkov. Označili napríklad supermarkety Azbuka vkusu, Perekrjostok, Magnolia, Magnit, Billa, Spar aj Dixi.

Potraviny zdražujú podľa ukrajinskej agentúry UNN aj v Kyjeve. Maloobchodníci sa preto údajne rozhodli pre reguláciu ich predaja. "V mnohých sieťach supermarketov a hypermarketov hlavného mesta zaviedli obmedzenia na množstvo sociálne dôležitých potravín, ktoré si možno pri jednom nákupe zaobstarať," napísala UNN. Ukrajinci si tak môžu naraz kúpiť maximálne dve fľaše oleja, dva balíčky pohánky, tri až päť kilogramov múky a obdobné množstvo cukru. "Na chlieb, ryžu, zemiaky, mäsové a mliečne výrobky sa obmedzenia nezavádzajú, ale výber tohto tovaru sa v mnohých obchodoch výrazne zmenšil," dodala agentúra. Obchodníci vraj často vystavujú v regáloch výrobky jedine vlastnej značky, vo väčšine predajní ale pulty čoraz častejšie zívajú prázdnotou.

Súvisiace články

Aktuálne správy