Goldman Sachs odkazuje investorom: Sme ľudia, všetci robíme chyby

, qz Foto: SITA

Zatiaľ čo mnohé každodenné rozhodovania sú často len istým algoritmom, čoraz častejšie sa obchodovanie dostáva do rúk počítačov. Goldmani sa rozhodli po prvý krát vydať oficiálnu výstrahu pre investorov, aby zvážili riziko zlyhania ľudského faktora. Myslia napríklad na škody spôsobené odosielaním e-mailu nesprávnym adresátom.

Bez ohľadu na rozšírenie technológií a systémov na riadenie rizík založených na technológiách, firmy nakoniec vždy spoliehajú na človeka ako najväčší zdroj. A ten čas od času robí chyby, ktoré nie sú vždy okamžite odhalené technologickými postupmi, či schémami na prevenciu a odhaľovanie takýchto chýb. Chyby pri výpočtoch, chyby pri odosielaní e-mailov, chyby pri vývoji softvéru alebo pri jeho nasadení, či jednoduché chyby v úsudku. Chyby, ktoré aj napriek okamžitej oprave môžu mať za následok materiálne straty a záväzky pre firmy.

Snažíme sa eliminovať tieto ľudské chyby prostredníctvom školení, technologického dohľadu a iných kontrol. Goldmans nie sú jediní, kto upozorňuje na ľudské chyby, robí tak aj HSBC, ktorá má svoj vlastný podiel na takýchto problémoch. Preto je namieste otázka, či upozornenie na tieto rizikové faktory je predzvesťou väčších problémov, alebo či si ľudia od Goldmanov len mierne zafilozofovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy