VÚB banka dosiahla vlani zisk 111,7 mil. eur

Celá finančná skupina VÚB evidovala v minulom roku konsolidovaný zisk 145,8 mil. eur

VÚB banka dosiahla v minulom roku čistý zisk 111,7 mil. eur. V medziročnom porovnaní je to nárast o 6,7 %. V roku 2013 totiž predstavoval čistý zisk banky 104,6 mil. eur. Celá finančná skupina VÚB dosiahla konsolidovaný zisk 145,8 mil. eur pri raste o 7,9 %. K výsledku podľa vyjadrení VÚB výrazne prispel nárast úverového portfólia.

 

Objem úverov skupiny vzrástol medziročne o 9,4 % na 8,28 mld. eur. "Napriek silnej konkurencii na trhu, sme dosiahli najvyšší nárast objemu úverov od roku 2010. Zároveň sme sa zamerali na zodpovedné požičiavanie a zachovanie výbornej kvality úverového portfólia, ktorú potvrdili aj nedávne stresové testy Európskej centrálne banky," povedal generálny riaditeľ VÚB banky Alexander Resch. Vklady klientov sa zvýšili o 0,3 % na 7,86 mld. eur.

Prevádzkové výnosy skupiny VÚB stúpli medziročne o 2,4 % na 543,7 mil. eur. Tento pozitívny výsledok podporili podľa VÚB najmä čisté úrokové výnosy, ktoré narástli o 2,2 % vďaka rastu objemu úverov a optimalizácii úrokových nákladov. Pozitívny vplyv na výnosy mal aj čistý zisk z finančných operácií, ktorý zaznamenal 20,4-percentný medziročný rast, teda nárast takmer o 2 mld. eur.

Aj navzdory negatívnemu vplyvu novej legislatívy súvisiacej s poplatkami pri hypotekárnych a spotrebných úveroch dosiahli výnosy z poplatkov a provízií podľa vyjadrení VÚB medziročný nárast o 1,6 %. Prevádzkové náklady očistené od bankového odvodu a odvodu do Fondu ochrany vkladov, ktorý opäť zaviedli v roku 2014, rástli v súlade s nárastom aktivít a dosiahli úroveň 237,7 mil. eur. Je to teda medziročné zvýšenie o 4,8 %.

VÚB bola do Obchodného registra SR zapísaná v roku 1992. Poskytuje retailové a komerčné bankové služby. Je členom medzinárodnej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo, ktorá má zastúpenie vo viac ako 40 krajinách po celom svete. VÚB banka má aj jednu pobočku v Českej republike. Do skupiny VÚB patrí VÚB banka a jej 100-percentné dcérske spoločnosti Consumer Finance Holding, VÚB Factoring a VÚB Leasing. Skupina z konsolidovaného hľadiska taktiež zahŕňa i VÚB Generali DSS s podielom 50 % a VÚB Asset Management s podielom 40,55 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy