Zisk firmy Telefónica v minulom roku klesol o 35 %

Tretia najväčšia európska telekomunikačná firma za minulý rok vykázala čistý zisk 3 mld. eur, čo bol medziročný pokles o 35 %. V tomto roku však očakáva rast tržieb o vyše 7 %.

Španielska spoločnosť Telefónica, ktorá je podľa trhovej kapitalizácie treťou najväčšou telekomunikačnou firmou, za minulý rok vykázala čistý zisk v sume 3 mld. eur. V medziročnom porovnaní to bol pokles o 35 %. Telefónica čistým ziskom za rok 2014 nenaplnila ani očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí odhadovali, že bude v objeme 3,18 mld. eur. Spoločnosť však uviedla, že v tomto roku predpokladá rast tržieb o viac ako o 7 % a v budúcom roku o vyše 5 %.

Tržby firmy sa v minulom roku stabilizovali na jej hlavnom domácom trhu, kde sa Telefónica snaží naspäť získať zákazníkov balíčkami zahŕňajúcimi mobilné telefónne služby, pevný širokopásmový internet a poskytovanie televízneho signálu. Firma totiž výrazne investovala do rýchlejších telekomunikačných sietí. „Rok 2014 bol rokom obratu pre Telefónicu Španielsko,“ uviedla spoločnosť a dodala, že vlani sa tempo ročného poklesu tržieb v Španielsku spomalilo o polovicu. Ekonomika krajiny sa v roku 2013 vynorila z recesie.

Telefónica ďalej informovala, že v najbližších dvoch rokoch plánuje vyplácať ročné dividendy v sume 0,75 eura na akciu a opäť chce uplatňovať politiku spätného odkupovania svojich akcií. Firma tak chce pomáhať udržať jedny z najvyšších dividendových výnosov v rámci telekomunikačného sektora.

Súvisiace články

Aktuálne správy