SP vyplatila vlani menej garančných dávok

Na uspokojenie mzdových nárokov zamestnancov v prípade platobnej neschopnosti zamestnávateľov Sociálna poisťovňa vlani vynaložila 4,13 mil. eur, čo je medziročne o 734,7 tis. eur menej.

Dávku garančného poistenia dostávalo počas minulého roka priemerne mesačne 256 osôb. V porovnaní s rokom 2013 ide o pokles o 123 ľudí. Na uspokojenie mzdových nárokov zamestnancov v prípade platobnej neschopnosti zamestnávateľov Sociálna poisťovňa (SP) vlani vynaložila 4,13 mil. eur, čo je medziročne o 734,7 tis. eur menej. Priemerná vyplatená suma dávky garančného poistenia predstavovala v minulom roku 1 338 eur, čím oproti roku 2013 stúpla o 269 eur.

Garančné poistenie je poistenie pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie nezaplatených zamestnávateľom do základného fondu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie. Zamestnanec v pracovnom pomere, člen družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu, a fyzická osoba, ktorá vykonáva práce na základe dohody o brigádnickej práci študentov, dohody o vykonaní práce a dohody o pracovnej činnosti, má nárok na jednorazovú dávku garančného poistenia, ak sa jeho zamestnávateľ stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť jeho nároky vyplývajúce z pracovnoprávneho vzťahu.

Súvisiace články

Aktuálne správy