Deti majú podľa Lipšica čakať na ZS najviac štvrťroka

Nezaradený poslanec chce presadiť aj lekárske návštevy doma u detí.

Plánovaná zdravotná starostlivosť (ZS) pre deti by mala byť poskytnutá najneskôr do troch mesiacov od indikácie ošetrujúcim lekárom. Podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica, ktorý s takýmto návrhom prichádza, oneskorenie liečby môže na rozdiel od dospelých ohroziť zdravý vývin dieťaťa. Zmeny predkladá v rámci novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti.

Ak potrebnú starostlivosť nebude možné poskytnúť v spomínanej lehote na Slovensku, požaduje zjednodušiť vybavenie liečby v zahraničí. Zdravotné poisťovne by do piatich dní museli rozhodnúť o tom, či schvália liečbu v cudzine, v prípade závažného ochorenia by sa termín skrátil na 72 hodín. „Cieľom predkladanej legislatívnej úpravy je zabezpečiť potrebnú zdravotnú starostlivosť pre deti pokiaľ sa táto na Slovensku neposkytuje alebo sa poskytuje s neprimerane dlhými čakacími lehotami,“ konštatuje Lipšic.

Poslanec chce zároveň v parlamente presadiť návštevy všeobecných lekárov v domácom prostredí chorého dieťaťa. Lipšic konštatuje, že pre dieťa s vysokými horúčkami je veľkou záťažou čakanie v ambulancii, navyše dieťa s infekčným ochorením môže v čakárni nakaziť ďalších ľudí. Navrhovaná legislatíva by stanovila povinnosť pre zdravotné poisťovne uhrádzať ambulantnú zdravotnú starostlivosť pre deti do 11 rokov v domácom prostredí v plnej výške, pokiaľ si to ich zdravotný stav vyžaduje. Minimálnu výšku úhrady má určiť ministerstvo zdravotníctva.

Účinnosť legislatívy navrhuje Lipšic od septembra 2015.

Súvisiace články

Aktuálne správy