Američania ponúkajú odmenu 3 milióny dolárov za zatknutie ruského hackera

, BBC Foto: SITA;FBI

Odmena je ponúkaná za informácie vedúce k zatknutiu a odsúdeniu Jevgenija Bogacheva, podľa FBI jedného z najhľadanejších kybernetických zločincov.

Ide o najvyššiu odmenu, akú kedy najvyššie orgány USA ponúkli za informácie ohľadom odhalenia počítačovej trestnej činnosti. Záujem FBI sa sústredí na Jevgenija Bogacheva, ktorý bol vlani obvinený v USA, že stál za veľkou počítačovou operáciou, prostredníctvom ktorej údajne ukradol viac ako 100 miliónov amerických dolárov. Naposledy ho videli v Rusku, predpokladá sa, že je stále na úteku. Jeho zatknutie je o to náročnejšie, že USA nemá zmluvu o vydávaní zločincov s Ruskom.

Bogachev, tiež známy ako "lucky12345" a "slavik", je obvinený z prípravy sieťového útoku GameOver Zeus, ktorý zasiahol a infikoval viac než jeden milión počítačov. Obete boli navedené na sťahovanie malwaru, škodlivého softvéru, ktorý im kradol finančné informácie.

Jevgenij Bogachev bol obvinený vlani zo sprisahania, počítačových podvodov aj pranie špinavých peňazí. "Ponúkaná odmena opätovne potvrdzuje záväzok vlády USA predviesť tých, ktorí sú súčasťou organizovaného zločinu, pred spravodlivosť, nech už sa skrývajú on-line,  alebo v zahraničí," vyjadrilo sa americké ministerstvo zahraničia.

Vedúci oddelenia počítačovej kriminality FBI, Joseph Demarest potvrdil, že ruská bezpečnostná agentúra prejavila záujem spolupracovať s USA v oblasti počítačovej kriminality, podľa agentúry Reuters, ale do prípadu Bogachev sa nezapojí. Vyhlásil tiež, že FBI má vedomosť o 60 rôznych skupinách predstavujúcich kybernetickú hrozbu, ale odmietol prezradiť ďalšie podrobnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy