Americké úrady vyšetrujú banky pre podozrenie z manipulácie cien kovov

Americké ministerstvo spravodlivosti a Komisia pre komoditné a termínové burzy (CFTC) vyšetrujú najmenej desať významných bánk pre podozrenie z možnej manipulácie s cenami vzácnych kovov. S odvolaním sa na Wall Street Journal o tom informovala agentúra Reuters.
Vyšetrovatelia sa zaujímajú najmä o spôsob určovania cien zlata, striebra, platiny a paládia v Londýne. Do ich zameriavača sa dostali nasledovné banky: HSBC Holdings, Bank of Nova Scotia, Barclays, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, JP Morgan Chase & Co, Societe Generale, Standard Bank Group a UBS Group.
Vzácne kovy sa do centra záujmu úradov dostali po vypuknutí škandálu okolo manipulácie s úrokovými sadzbami Libor v roku 2012. Už vlani bolo na amerických súdoch zažalovaných viacero bánk za údajnú konšpiráciu zameranú na manipuláciu cien zlata, striebra, platiny a paládia i cien derivátov vzácnych kovov počas denného fixingu.
Storočie starý fixing zlata je štandardnou cenou, ktorú banky telefonicky určujú dvakrát do dňa. Niektorí obchodníci tvrdia, že tento systém umožňuje manipuláciu s cenou. Banky vlani oznámili, že už viac do tohto procesu nebudú zasahovať. Organizácia ICE Benchmark Administration bude od 20. marca stanovovať cenu zlata elektronicky a nahradí londýnsky fixing.

Súvisiace články

Aktuálne správy