ECB dnes predstavila novú dvadsaťeurovú bankovku

, ČTK Foto: SITA

Novú bankovku v hodnote dvadsať euro dnes v sídle Európskej centrálnej banky vo Frankfurte predstavil jej prezident Mario Draghi. Má byť oveľa odolnejšia voči falšovaniu a do obehu bude uvedená 25. novembra tohto roku.

Bankovka obsahuje úplne nový, inovatívny bezpečnostný prvok v podobe "okna s podobizňou", obsiahnutého v holograme. Pri pohľade proti svetlu okno spriehľadnie a zobrazí sa v ňom podobizeň mytologickej postavy Európy, viditeľná z oboch strán bankovky. Rovnako ako nové bankovky päť a desať euro obsahuje aj nová dvadsiatka vo vodoznaku "smaragdovo zelené číslo" a podobizeň Európy.

"Okno s podobizňou predstavuje v technológii výroby bankoviek naozajstnú inováciu. Je výsledkom snahy Eurosystému o to, aby eurobankovky boli aj naďalej odolné voči falšovaniu. Tým sa posilní dôvera, ktorú do svojich bankoviek vkladá 338 miliónov občanov v celej eurozóne," uviedol Draghi.

Nová dvadsiatka je treťou bankovkou zo séria Európa, ktorá postupne nahrádza pôvodnú sériu eurobankoviek zavedenú v roku 2002. Bankovky v hodnote piatich euro série Európa boli vydané v máji 2013, desiatka v septembri 2014. Po dnes predstavenej bankovke budú neskôr nasledovať aj nové verzie bankoviek v hodnote 50, 100, 200 a 500 euro.

"Zahrnutie mytologickej postavy Európa, podľa ktorej je pomenovaný náš kontinent, ukazuje, ako Európa nadväzuje na svoju spoločnú históriu," povedal vo svojom prejave prezident ECB Mario Draghi. Iróniou je, že mýtický príbeh Európy je rovnako škandalózny, ako príbeh európskej dlhovej krízy. Podľa mytológie bola Európe fenická žena, ktorá bola proti svojej vôli unesená a sexuálne zneužívaná samotným Zeusom, ktorý sa premenil na bieleho krotkého býčka, len aby si ju získal. Aj keď Európe nepredstavuje oficiálny symbol EÚ, moderná Európa sa stále objavuje s odkazom na svoj príbeh, v blízkosti vládnych budov.

Dvadsať euro je jednou z najpoužívanejších bankoviek vôbec. V hojnej miere ju totiž vydávajú bankomaty, prijíma ju mnoho predajných automatov a maloobchodníci často kontrolujú jej pravosť pomocou malých zariadení priamo na pokladniach.

ECB a národné centrálne banky Eurosystému chceli poskytnúť všetkým, ktorí prídu pracovne do kontaktu s novou bankovkou dostatok času, aby sa mohli pripraviť na jej príchod. Preto už v predstihu o nej zverejnili informácie a zároveň poskytli nové bankovky na účely testovania a prispôsobenie týchto strojov a zariadení.

Aj s novou bankovkou si môžete zasúťažiť. Na webe je totiž špeciálne upravená aplikácia Tetris. Ako zbierate body, postupne sa vám ukazujú ochranné prvky bankovky.

Eurobankovky sú aktuálne platidlom 338 miliónov ľudí v 19 krajinách a ich celková nominálna hodnota predstavuje 1 000 miliárd EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy