Číňania vstúpia do J&T už v marci, o výške konečného podielu sa stále rokuje

, iHNed Foto: SITA;JTBank

Už za niekoľko týždňov získajú čínski investori podiel v jednej z najväčších česko-slovenských finančných skupín, informujú české Hospodárske noviny. Zatiaľ Číňania získavajú päť percent JTFG, výška konečného podielu však jasná nie je.

Už za niekoľko týždňov rokujú čínski investori o podiele v jednej z najväčších česko-slovenských finančných skupín. Stanú sa tak spoluvlastníkmi niekoľkých bánk vrátane J&T Banky alebo Poštovej banky. Finančná a energetická skupina China Energy Company (CEFC) skompletizuje podľa informácií Hospodárskych novín v priebehu marca získanie piatich percent v bankovom holdingu J&T Finance Group (JTFG), ktorý ju vyšiel zhruba na 80 miliónov eur. Peniaze do Česka dorazili koncom januára, teraz sa finišuje zmluvná dokumentácia a na najbližšom valnom zhromaždení spoločnosti by sa peniaze od CEFC mali použiť na zvýšenie kapitálu skupiny.

Jednou z podmienok čínskej investície je to, že kapitál najprv nepatrne navýšia aj doterajší vlastníci skupiny. Z približne 950 miliónov eur na miliardu eur. V prvej polovici marca by už malo byť všetko  zapísané v obchodnom registri a zisk päťpercentného podielu skompletizovaný.

Z navýšenia kapitálu bankovej skupiny o čínskej peniaze by mohla podľa denníka ísť časť prostriedkov na financovanie nákupov Energetického a priemyselného holdingu. V ňom dohromady kontrolujú dve tretiny Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, zvyšok drží skupina J&T.

Dohodu o spolupráci s CEFC, šiestou najväčšou čínskou súkromnou firmou, podpísala banková skupina vlani v októbri počas návštevy hlavy štátu Miloša Zemana v Číne. Podľa nej by mal čínsky investor výhľadovo navýšiť svoj podiel v JTFG až na 30 percent, a to sumou zhruba 700 miliónov eur. Zatiaľ Číňania získavajú päť percent JTFG, čo je polovica oproti tomu, čo uviedol nedávno v rozhovore pre mesačník Forbes spolumajiteľ J&T Patrik Tkáč. Podľa neho by malo v prvej fáze zvýšenie kapitálu dosiahnuť necelých desať percent kapitálu skupiny. Či čínska CEFC v budúcnosti skutočne získa 30 percent ešte jasné nie je, o výške konečného podielu sa stále vedú rokovania. Podľa informácií HN ani súčasní akcionári J&T nevedia, aký veľký podiel Číňania v budúcnosti nakoniec získajú.

Plánované získanie väčšieho podielu v J&T zo strany Číňanov nebude tak rýchle. Kým zmenu kapitálu finančnej skupiny nepresahujúcu desať percent nemusí schvaľovať Česká národná banka, získanie ďalšej časti už podlieha nielen súhlasu ČNB, ale regulátorov zo všetkých krajín, v ktorých banková skupina pôsobí. Čiže aj regulátorov na Slovensku, v Rusku alebo na Barbadose. Zároveň musia Číňania dostať súhlas s vývozom kapitálu do zahraničia.

Vstup Číňanov do JTFG len potvrdzuje trend posledných rokov, kedy čínske spoločnosti investujú v Európe. Na starý kontinent počas posledných piatich rokov natiekol z Číny kapitál vo výške 55 miliárd dolárov. Doteraz investovali hlavne do energetiky a dopravy, ale púšťajú sa aj do nových odvetví ako sú reality, potravinársky priemysel a finančné služby. Jedným z dôvodov je nielen snaha posilniť v zahraničí vplyv, ale hlavne vyviesť kapitál z prehriatej čínskej ekonomiky do niečoho bezpečnejšieho, čo je kvôli prísnej regulácii náročné. Obdobnú motiváciu má aj CEFC, uzatvárajú Hospodárske noviny.

Súvisiace články

Aktuálne správy