Ak Grécko zvýši minimálnu mzdu, budú mať viac než na Slovensku

, ČTK Foto: SITA

Grécko zverejnilo náčrt zoznamu chystaných reforiem, ktorého odovzdanie je podmienkou predĺženia úverového programu. Informoval o tom server BBC. Zverejnený zoznam zahŕňa opatrenia, ktoré sa všeobecne predpokladali, vrátane plánov na boj s daňovými únikmi a korupciou. Načrtáva tiež návrhy na obmedzenie štátnej správy.

Medzi hlavné body zoznamu patrí aj vytvorenie spravodlivejšieho daňového systému, boj s pašovaním pohonných hmôt a tabaku či zavedenie reforiem trhu práce týkajúcich sa kolektívnych zmlúv. Atény tiež chcú riešiť "humanitárnu krízu" Grécka, a to napríklad pomocou bezplatnej zdravotnej starostlivosti pre nezamestnaných bez poistenia, píše BBC.

Fungovanie Grécka je podľa šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera horšia než inde v Európe, korupcia vládne na všetkých úrovniach a neuspokojivý je systém výberu daní. Gréci nemôžu chcieť v eurozóne úľavy na úkor ostatných, ktorí svoje záväzky plnia, prípadne chcieť vyššiu minimálnu mzdu, než aká je v rade iných krajín. Napriek tomu je Grécko legitímnym členom európskej rodiny, a preto nepripadá do úvahy, aby eurozónu opustilo, povedal Juncker v najnovšom vydaní nemeckého ekonomického časopisu Wirtschaftswoche.

Štátne inštitúcie v Grécku podľa Junckera stále fungujú horšie než inde. Krajina stále nemá zavedený kataster pozemkov, korupcia vládne na všetkých úrovniach a výber daní je stále problém, ktorý je na severe Európy ťažké pochopiť. Gréci majú tendenciu na toto všetko zabudnúť, zdôraznil Juncker. Podľa neho sa obyvatelia nesprávali k svojej krajine zodpovedne ani v poslednej dobe, keď v priebehu predvolebnej kampane prestávali platiť dane v naivnej nádeji, že s nástupom nového premiéra Alexisa Tsiprasa k moci už tak musieť nebudú.

Šéf Európskej komisie tiež pripustil, že medzinárodný program úverovej pomoci Grécku vyžadujúci od Atén rozpočtové škrty a štrukturálne reformy "obsahuje opatrenia, ktoré ubrali priemernému Grékovi na nálade žiť". "Nikdy nevzniklo ovzdušie nového začiatku, pretože každý Grék mal pocit, že bol ponížený a že sa mu dialo niečo nespravodlivého," podotkol Juncker a zároveň upozornil, že ľudia v Grécku sa nedomnievajú, že sú zodpovední za problémy vo svojej krajine.

"Neboli to ale Holanďania, ani Nemci, ktorí hlasovali po viac ako 40 rokov pre PASOK (socialistov) a Novú demokraciu (konzervatívcov). Zodpovednosť je aj na pleciach gréckych občanov, čo nemôžu ignorovať," upozornil bývalý luxemburský premiér na grécke pomery, v ktorých vlády oboch spomínaných strán krajinu stále viac zadlžovali.

Na snahu Grécka dosiahnuť úľavy v plnení svojich dlhových záväzkov šéf Európskej komisie odpovedal, že v eurozóne sú aj ďalšie krajiny, ktoré "prešli slzavými údolím". "Je veľmi ťažké žiadať úľavy od Španielska, Írska a Portugalska, ktoré nedostali to isté," podotkol Juncker. Odmietavo sa vyjadril aj k zámeru Atén zvyšovať minimálnu mzdu, aj keď sám zástancom ich znižovania nie je. "Ak Grécko zvýši minimálnu mzdu, potom bude v Európe šesť krajín, ktoré budú mať minimálnu mzdy nižšie," upozornil Juncker s tým, že medzi nimi sú aj Španielsko a Slovensko. A všetky tieto krajiny budú rozhodovať o ratifikácii novej pomoci Grécku.

Juncker tiež povedal, že niektoré krajiny splácajú dlhy s vyššími úrokmi ako Grécko. "Keď grécka vláda tvrdí, že dlh nie je udržateľný, potom to znamená, že v krajinách, kde sa na obsluhu dlhu vynakladá viac peňazí, by finančná situácia mala byť ešte menej udržateľná. Niektorí ľudia zrejme nepochopili, že by sa nemali hrať s ohňom," povedal šéf Európskej komisie.

Juncker sa tiež kriticky vyjadril k správaniu novej vládnej garnitúry v Grécku. "Zatiaľ som sa nestretol s moc veľkými skúsenosťami. Ale nesmieme z toho vyvodzovať predčasné závery. Nikto nespadol len tak z neba, ani v Grécku nie," odpovedal Juncker na otázku nemeckého novinára, či premiér Tsipras a minister financií Janis Varufakis sú tak neskúsení, alebo proste len drzí. Juncker zdôraznil, že je potrebné byť k gréckym predstaviteľom priateľský, aj keď si neberú servítky vo voľbe slov.

Keď ale grécky premiér "preklína Nemca dvakrát do týždňa vo svojich politických vyhláseniach, nepovažujem to za formu veľkého politického umenia," upozornil Juncker, podľa ktorého to vedie k "oživeniu nepríjemných pocitov". Podľa neho zaznieva v Aténach veľa chybných výrokov, ale časom sa to zmení. "Do leta by sme mali byť schopní sa dohodnúť s novou vládou v Aténach na novom programe reforiem a rozvoja v Grécku," povedal Juncker. "Niečo sa ale hýbe správnym smerom. Očakávam, že teraz nastane prestávka v reformách, ale nesmie to trvať príliš dlho," varoval Juncker.

Špekulácie okolo možného odchodu Grécka z eurozóny odmietol, hoci pripustil, že oproti minulosti je na toto riziko oblasť pripravená. Varoval tiež pred vážnymi politickými dôsledkami a správaním špekulantov, ktorí by útočili na krajinu, o ktorej by sa domnievali, že by na nej mohli zarobiť, keby vyprovokovali jej odchod z eurozóny.

Atény mali podľa piatkovej dohody odoslať zoznam reforiem do Bruselu najneskôr v pondelok, nakoniec by ho však mali oficiálne predložiť až dnes. Popoludní sa k zoznamu majú v telefonickej konferencii vyjadriť ministri financií krajín eurozóny. Podľa piatkovej dohody Euroskupiny je súpis podmienkou štvormesačného predĺženia programu úverovej pomoci pre zadlžené Grécko.

Dohoda odstraňuje bezprostredné riziko, že Grécku budúci mesiac dôjdu peniaze a že by krajina mohla byť nútená opustiť eurozónu. Nová ľavicová vláda v Aténach tak dostala priestor do júna k tomu, aby sa pokúsila vyjednať dlhodobo priaznivejšie podmienky pre splácanie dlhov medzinárodným veriteľom.

Súvisiace články

Aktuálne správy