Podnikateľská dôvera v Nemecku rastie

Podnikateľská dôvera v najväčšej euróspkej ekonomike meraná Ifo indexom podnikateľskej dôvery dosiahla vo februári sedemmesačné maximum. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov inštitútom IFO.  Index podnikateľskej dôvery je zostavovaný na základe prieskumu na vzorke zhruba 7 tisíc podnikateľov zastúpených v spracovateľskom priemysle, stavebníctve, veľkoobchode a maloobchode. Podnikatelia hodnotia súčasnú ekonomickú situáciu a očakávaný stav o šesť mesiacov.

Nemecká podnikateľská dôvera vo februári mierne vzrástla na 106.8 z januárových 106.7 bodov. Aj keď ide o horší výsledok ako boli očakávania na úrovni 107.7 bodov, hodnota indexu rastie už štvrtý mesiac v rade. Sub-index hodnotenia súčasných podmienok na trhu poklesol na 111.3 bodov oproti januárovým 111.7 bodov. Naopak, index očakávaného stavu si polepšil z 102.5 z 102 bodov.

Rast nemeckej ekonomiky je poháňaný silným domácim dopytom, nižšími cenami ropy, ako aj  slabším eurom. Európska centrálna banka rozširuje od budúceho mesiaca nákup aktív o štátne dlhopisy v objeme 60 mld. € v záujme posilnenia ekonomiky Eurozóny. Pozitívnym impulzom je aj riešenie gréckeho problému a nedeľňajšie dosiahnutie dohody. Euróspkemu exportu by mal pomôcť aj ekonomický rast v USA a Ázií, z čoho bude určite ťažiť aj nemecký vývoz.

Vývoj Ifo indexu podnikateľskej dôvery

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy