Vox populi: Nákupné triky pre bezbolestné spôsoby, ako minúť menej

, BBC Foto: SITA;photl

Server BBC sa rozhodol, že zverejní najčastejšie spôsoby, ako usporiť. Slovo ale nedostali odborníci, o svoje skúsenosti sa podelili samotní zákazníci obchodov.

Ovláda vás neustále nutkanie nakupovať? Potom ste asi „shopaholic“, ktorý musí dostať tento zlozvyk pod kontrolu. Je ľahké myslieť si, že nutne potrebujete danú vec, aby váš život mohol fungovať normálne. Ďalšia vec, ktorá hrá proti vám je on-line nakupovanie. Stačí klik, klik a máte v košíku pár ďalších zbytočností.

Cena vs. pracovný čas
Keď uvažujete o kúpe čohokoľvek, namiesto pohľadu na cenu, ako hodnoty tovaru, si ho premietnite do pracovného času. Koľko hodín budete musieť odpracovať, aby ste zarobili toľko peňazí. Takýto druhý pohľad na nákupy dokáže vyvolať otázku, kedy sa opýtate sami seba, či to, čo si chcete kúpiť, naozaj aj potrebujete.

Čakacia doba
Ešte predtým, ako siahnete po niečom, čo tak veľmi potrebujete, napíšte to na „čakačku“. Na zoznam, ktorý vytiahnete po týždni alebo 10 dňoch. Na 100 % nebudete mať rovnaký pocit ako pred časom. Zistíte, že skutočne tú vec natoľko nepotrebujete. Niekedy pomôže predstierať, že zarábate menej, než v skutočnosti. Nakupovať pod vaše možnosti, napríklad lacnejšie oblečenie, než to, ktoré by si skutočne mohli dovoliť. Týmto spôsobom budete mať vždy ušetrené peniaze a nikdy neminiete všetko čo zarobíte.

Automatizujte úspory
Hovorí sa, že hotovosť je kráľom, ale čo sa týka  výdavkov sú neraz bankovky v peňaženke vyhodené z okna. Určite je výhodnejšie sledovať svoje výdavky a nastaviť svoje účtovníctvo v elektronickej podobe. Sledujte svoje výdavky, aby ste mali všeobecnú predstavu o tom, koľko percent vašich príjmov ide na bývanie, stravu, dopravu, účty a pod. Ak uvidíte medzimesačne, alebo medziročne veľké zmeny, opýtajte sa sami seba, prečo je tomu tak. Ak vás nebaví sledovanie peňazí, dokážete to aj automatizovať, pomocou výpisov, či rôznych aplikácií. Stačí si nastaviť trvalý príkaz na prevod malej sumy každý deň. V takej výške, ktorá vám určite chýbať nebude, na konci mesiaca uvidíte, ako takto nasporená čiastka dokáže potešiť.

S lákavou ponukou opatrne
Výpredaj. To znie dobre, ale skutočne potrebujete všetko, čo je v ponuke? Pomôckou je trochu iný pohľad na ekonomiku a jej zákony. Ide o klesajúci úžitok. Pre ilustráciu si vezmime ovocie, povedzme, že natrafíte na super cenu pomarančov –  5 kíl za jediné euro. Hneď kúpite desať kíl, veď to sa oplatí. A čo sa následne odohrá? Začnete konzumovať pomaranče ako zmyslov zbavení. Hodiny odšťavujete plody, aby ste získali kvalitný pomarančový džús. Beriete si ich do práce a rozdávate kolegom. Sadáte do auta a pálite benzín, len aby ste navštívili rodinu a priniesli im zdravé darčeky. Už nikdy v živote nechcete pomaranče vidieť. Fígeľ je v tom, že vám stačí zjesť tri až štyri pomaranče za týždeň, za takéto množstvo teda zaplatíte pri spomínanej akcii 20 centov za kilo. To je vaša úspora. S piatym pomarančom to už začínate preháňať a desiaty už pre vás nemá žiadnu hodnotu.

Rozvoj dobrých návykov
Veľa trikov na úsporu peňazí nebude fungovať, ak si nedokážete vytvoriť správne návyky. Pri pohľade na čokoľvek na nákupnom zozname sa skúste zamyslieť kreatívnym spôsob. Skúste rovnaký cieľ dosiahnuť udržateľným spôsobom, niečím čo zodpovedá vašej osobnosti. Napríklad už nebudete jazdiť taxíkom, aloe uprednostníte verejnú dopravu. Ak cestujete s veľkým množstvom batožiny, skúste použiť službu zdieľanej jazdy. Namiesto pracovného menúčka si cez týždeň vezmite do práce vlastnú stravu. Vždy si skontrolujte, či zľavy, ktoré chcete využiť prostredníctvom on-line nákupu, sú skutočné.

Nebojte sa veľkých vecí
Nestrácajte drahocenný čas, len aby ste ušetrili čo najviac. Úspory treba dať do súvislostí. Či náhodou neplatíte príliš veľa za hypotéku, alebo nájomné a či by ste nevystačili aj s cenovo dostupnejším majetkom. Peniaz vám ušetria veľké položky, nešetrite na centoch, keď môžete na eurách. Ľudia majú tendenciu uprednostniť malé veci pred veľkými zmenami, pretože je to jednoduchšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy