Prenájom? Slováci ho vnímajú len ako dočasné riešenie

Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším podielom bývania v súkromnom vlastníctve. V prenájme býva len menej ako desatina ľudí. Slováci ho podľa odborníkov na reality vnímajú zväčša ako krátkodobé a prechodné riešenie.

"Túto možnosť teda využívajú najmä mladí ľudia ako prvé bývanie alebo prechodné bývanie počas pracovného pobytu a podobne. Oplatí sa najmä tomu, kto nechce investovať do nehnuteľnosti, pretože vie, že ju bude využívať len určitý krátky čas," uviedol pre TASR Filip Žoldák z realitnej kancelárie Herrys.

Veľkou skupinou vyhľadávajúcou prenájom sú študenti, aj preto patrí aktuálne zimné obdobie k najslabším v roku. "Silnejúci záujem o ponuky nájomného bývania očakávame tesne pred letnými prázdninami a najmä počas tretieho kvartálu, kedy štatistiky výrazne ovplyvňujú presuny študentov," konštatoval analytik spoločnosti Lexxus Michal Zajíček.
Prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár poukázal na to, že nájomca má oproti vlastníkovi bytu výhodu flexibility a v prípade zmeny miesta pôsobiska či požiadaviek na nehnuteľnosť môže vypovedať nájom. Zároveň je odbremenený od množstva povinností vlastníka.

K najvyhľadávanejším lokalitám na prenájom v Bratislave patria podľa Zajíčka Staré Mesto a Ružinov, kde je aj ponuka bytov najbohatšia. Kým v najužšom centre dominujú troj- a štvorizbové byty, v Ružinove je najviac jedno- a dvojizbových. Najmenej bytov na prenájom má Rača. Nájomcovia obľubujú tiež Nové Mesto a Petržalku, kde sú najviac ponúkané dvoj- a trojizbové byty.

"Najčastejšie evidujeme záujem o dvojizbové byty v lokalitách v blízkosti pracovných príležitostí, s dobrou infraštruktúrou a vybavenosťou, v cenovej relácii do 600 eur," priblížil Žoldák. V kurze sú aj byty s jednou izbou, za ktoré nezaplatí nájomca podľa Zajíčka v žiadnej bratislavskej mestskej časti menej ako 300 eur mesačne.

Odborníci upozorňujú, že zmluva s prenajímateľom musí obsahovať dobu trvania nájmu, výšku nájomného, spôsob a dobu výpovede či zodpovednosť za prípadné opravy. Žoldák záujemcom radí neváhať príliš dlho, pretože každý lepší byt je do dvoch týždňov prenajatý. "Odporúčame preto v prípade záujmu o konkrétny byt zložiť zálohu, ktorá bude znamenať pre majiteľa seriózny záujem zo strany budúceho nájomcu," zdôraznil.

K rozhodnutiu o kúpe bytu podľa realitných maklérov prispieva najmä stabilná práca, dostatočné finančné zázemie či založenie si rodiny. V súčasnosti ho navyše podporujú historicky najnižšie úrokové sadzby na hypotéky v bankách, priaznivé ceny a dostatočná ponuka novostavieb. "Kúpa vlastného bývania je za posledné roky pre obyvateľstvo najprístupnejšia," povedal Palenčár. Žoldák je presvedčený, že v prípade štartovacieho bývania v cenovo najnižšej relácii sa kúpa bytu so štátnou podporou oplatí viac ako prenájom.

Záujemca o kúpu bytu by si mal najmä určiť svoje priority, ako je lokalita, počet izieb, jeho stav, vybavenosť či poschodie. Prihliada sa aj na balkón a parkovacie státie. "Treba si zistiť, akú občiansku vybavenosť daná lokalita ponúka, aká je vzdialenosť nehnuteľnosti od práce, rodiny, kamarátov, aká je dopravná dostupnosť," vymenoval Zajíček s tým, že stanoviť si treba tiež finančný strop a ujasniť spôsob financovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy