Šanca na obnovenie dôvery: Grécko sľúbilo zdržať sa krokov zaťažujúcich rozpočet

Ministri financií eurozóny súhlasili s predĺžením úverového programu pre Grécko o štyri mesiace.

Predstavitelia gréckej vlády sa zaviazali, že nezavedú v krajine žiadne reformy, ktoré by mali negatívny dopad na štátny rozpočet. V pondelok tiež predložia predbežný zoznam opatrení, ktoré plánujú zaviesť. Medzinárodný úverový program sa tak predĺži o štyri mesiace. Po piatkovom mimoriadnom rokovaní euroskupiny to uviedol jej šéf Jeroen Dijsselbloem. "Je to veľmi pozitívny výsledok," komentoval dohodu Dijsselbloem. "Dnešok bol prvým krokom v procese obnovenia dôvery," dodal. Aj grécky minister financií Yannis Varoufakis skonštatoval, že dohoda umožní znovu vybudovať vzťahy Grécka s Európou a Medzinárodným menovým fondom.

 

Takmer 11 mld. eur určených na rekapitalizáciu bánk síce bude naďalej k dispozícii, avšak uvoľňovať ich bude Európska centrálna banka. V súčasnosti ich drží grécky fond finančnej stability (HFSF). Podľa Dijsselbloema je dôvodom na stiahnutie peňazí späť snaha zabezpečiť, aby sa skutočne použili na plánovaný účel, a nie aby financovali potreby gréckej vlády.

Grécky kabinet dohodu s euroskupinou privítal. Predstaviteľ vlády pre agentúru Reuters povedal, že štvormesačné predĺženie poskytne Aténam čas na vyjednanie "novej dohody". Potvrdil tiež, že vláda predloží zoznam opatrení, pričom prvoradé budú tie, na ktorých sa zhodli s eurozónou. Ide napríklad o boj s daňovými únikmi či o korupciu. "Grécko obrátilo list," dodal zástupca gréckej vlády.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble zdôraznil, že Atény nedostanú žiadne ďalšie platby, kým sa riadne neukončí úverový program. Zástupcovia gréckej vlády podľa neho dohodu budú ťažko vysvetľovať svojim voličom. "Byť vo vláde je stretnutie s realitou a realita často nie je taká pekná ako sen," komentoval Schäuble.

Jeho grécky náprotivok však povedal, že vláda stále dúfa, že zvýši minimálnu mzdu a opäť zamestná niektorých štátnych úradníkov, ktorých bolo treba prepustiť. "Nikto od nás nebude žiadať, aby sme zaviedli opatrenia, s ktorými nesúhlasíme," dodal Varoufakis. Podľa neho piatkové rokovania ukázali, že "voľby môžu priniesť zmenu do Európy".

Dohoda odstraňuje bezprostredné riziko pre Grécko, ktorému by sa budúci mesiac minuli peniaze a zabraňuje aj hroziacemu odchodu krajiny z eurozóny, tzv. grexitu. Poskytuje čas pre novovytvorenú grécku vládu na vyjednávania s veriteľmi a na zavedenie reforiem.

Nervozita z ďalšieho vývoja v Grécku a eurozóne, podporovaná aj správami o príprave Európskej centrálnej banky na grexit, vyvrcholila v piatok oslabením eura na 1,1287 USD/EUR. Po tom, ako z Bruselu začali chodiť správy o dohode, sa euro zotavilo a nakrátko vystúpilo až na 1,1428 USD/EUR, kým opäť pokleslo tesne nad 1,1400 USD/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy